Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Μηχανογραφικό Οδηγίες συμπλήρωσης μηχανογραφικού

Οδηγίες συμπλήρωσης μηχανογραφικού

Τα κριτήρια συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου και τί προσέχουν οι υποψήφιοι!

Ο υποψήφιος συμπληρώνει το Μηχανογραφικό Δελτίο του σύμφωνα με την Κατεύθυνσης που έχει ακολουθήσει. Επιλέγει όσα τμήματα θέλει σε δύο από τα πέντε Επιστημονικά Πεδία, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των τμημάτων σε ειδικά μαθήματα.

Βάσεις

Η βάση ενός τμήματος είναι ο το πλήθος των μορίων του τελευταίου και πιο χαμηλόβαθμου εισαχθέντα σε αυτό. Ο αριθμός των εισακτέων που θα δεχθεί κάθε τμήματος είναι προκαθορισμένος. Έτσι εισέρχονται οι πλέον υψηλόβαθμοι από αυτούς που το δήλωσαν στο μηχανογραφικό (αν δεν εισήχθησαν σε προηγούμενες επιλογές).

Για την επιλογή των τμημάτων δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη ούτε ο βαθμός πρόσβασης του υποψηφίου ούτε η δήθεν αναμενόμενη βάση του κάθε τμήματος. Είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να στηρίζεται κάποιος σε μια αβάσιμη εκτίμηση, καθώς οι βάσεις παρουσιάζουν συχνές αυξομειώσεις και δεν προβλέπονται. Επομένως, συμπληρώστε το μηχανογραφικό σαν να έχετε πάρει σε όλα τα μαθήματα καθαρό είκοσι!

Τμήματα

Πριν μπείτε στη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, τυπώστε ένα κενό αντίγραφο και εντοπίστε τα τμήματα της προτίμησής σας. Έπειτα, επαληθεύστε με μεγάλη προσοχή ότι γνωρίζετε αφενός το αντικείμενο του καθενός και αφετέρου το επάγγελμα που ασκούν οι απόφοιτοί του, δηλαδή τον ρόλο τους στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν αρκετά τμήματα των οποίων οι τίτλοι σπουδών αποδεικνύουν μόνο θεωρητικές γνώσεις, χωρίς να δημιουργούνται αντίστοιχες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα.

Πολλοί απόφοιτοι επιθυμούν να σπουδάσουν στον τόπο διαμονής τους ή αποκλειστικά σε ορισμένες πόλεις. Για αυτόν τον λόγο, ελέγξτε την τοποθεσία του κάθε τμήματος προτίμησής σας. Σιγουρευτείτε ότι δεν ξεφεύγει από τους τοπικούς περιορισμούς που έχετε θέσει.

Σειρά προτίμησης

Με δεδομένα τα παραπάνω ο απόφοιτος καλείται να αποφασίσει τη σειρά με την οποία θα κατατάξει τα τμήματα στο μηχανογραφικό του. Ξεκινά με την πρώτη επιλογή, που είναι το πλέον επιθυμητό τμήμα, για να καταλήξει στα λιγότερο επιθυμητά. Συμπληρώστε όσες περισσότερες επιλογές μπορείτε, για να είναι σίγουρη η εισαγωγή σας σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Μην υποκύψετε στις προκαταλήψεις παλαιότερων εποχών που υπερτιμούσαν τα Πανεπιστήμια εις βάρος των ΤΕΙ. Τα τεχνολογικά ιδρύματα (ΤΕΙ), εκτός του γεγονότος ότι είναι πλέον ανώτατα, όπως και τα ΑΕΙ, έχουν τις ίδιες –αν όχι καλύτερες- προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και προσφέρουν ειδικότητες αιχμής.

Υποβολή

Το μηχανογραφικό είναι μια αίτηση που θα κρίνει το μέλλον σας. Μην αφήσετε την υποβολή του για την τελευταία στιγμή. Συμπληρώστε πρόχειρα ένα εκτυπωμένο αντίγραφο και ζητήστε τη συνδρομή των καθηγητών σας και ειδικών συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού. Υπολογίστε ένα χρονικό διάστημα, για να επεξεργαστείτε τις επιλογές σας και να σιγουρευτείτε για αυτές, πριν την οριστική υποβολή.

Μπορείτε να "κατεβάσετε" στον υπολογιστή σας τα παρακάτω ενσωματωμένα αρχεία, από τους αντίστοιχους συνδέσμους κάτω από το άρθρο.

Μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ - ΕΠΑΛ Β'

Μπορείτε να "κατεβάσετε" στον υπολογιστή σας τα παρακάτω ενσωματωμένα αρχεία, από τους αντίστοιχους συνδέσμους κάτω από το άρθρο.

 

Μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ Α'

 

 

Βάσεις εισαγωγής 2014 σε ΑΕΙ & ΤΕΙ των ΓΕΛ, ΕΠΑΛ Α' & Β'

 

Έχει διαβαστεί 1949 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιούνιος 2015 19:41

Newsletter

Μείνετε πάντα ενήμεροι στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εργασίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(επικοινωνία σχετικά με διαφήμιση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Μηχανογραφικό Οδηγίες συμπλήρωσης μηχανογραφικού