Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Σπουδές στην Κύπρο

Σπουδές στην Κύπρο

Οι υποψήφιοι που επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις γίνονται δεκτοί σε ποσοστό 10% του συνολικού αριθμού των προσφερόμενων θέσεων  μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων. Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αφού πρώτα συμπληρώσουν το ειδικό μηχανογραφικό έντυπο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στις εξετάσεις αυτές μπορούν να συμμετάσχουν και Κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδα. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Ενιαίοι Λυκείου του τρέχοντος έτους, καθώς και οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν τα 2 προηγούμενα έτη. Οι υποψήφιοι για να έχουν δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στα τμήματα του τεχνολογικού Πανεπιστημίου απαιτείται να έχουν ελάχιστο βαθμό πρόσβασης 10/20.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λευκωσία, και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λεμεσό, ενημερώνουν όλους τους ενδιαφερόμενους Ελλαδίτες φοιτητές και φοιτήτριες ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν την αίτηση εισδοχής μαζί με το βαθμό πρόσβασης τους με συστημένο ταχυδρομείο συνήθως από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 18 Ιουλίου (με σφραγίδα ταχυδρομείου μέχρι και 18 Ιουλίου ) στη διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Λεωφόρος Πανεπιστημίου 1, Πανεπιστημιούπολη, 1678, Τ.Θ. 20537 Λευκωσία, Κύπρος, αναγράφοντας στο φάκελο την ένδειξη «Αίτηση Ελλαδιτών Υποψηφίων για εισδοχή το (τρέχον έτος)».

Οι υποψήφιοι μαζί με την αίτησή τους πρέπει να επισυνάψουν τα εξής επικυρωμένα έντυπα:

 1. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
 2. Αντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης του Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων
 3. Βεβαίωση επιτυχίας σε ειδικό μάθημα, βάσει κατάστασης επιτυχόντων από το Λύκειο αποφοίτησης ή/ και δίπλωμα αγγλικών όπου αυτό απαιτείται.

Ομοίως με το Ελλαδίτικο, το Κυπριακό Μηχανογραφικό περιέχει 5 Επιστημονικά Πεδία. Ο υποψήφιος έχει την δυνατότητα επιλογής το πολύ 2 Επιστημονικών Πεδίων δηλώνοντας μέχρι και 10 Προγράμματα Σπουδών με όποια σειρά επιθυμεί.

 • Ο υποψήφιος  της Θεωρητικής Κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει το 1ο Επιστημονικό Πεδίο και αν το επιθυμεί και το 5ο Επιστημονικό Πεδίο αφού έχει εξεταστεί Πανελλαδικώς και στο μάθημα Γενικής Παιδείας «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» (εξασφαλίζοντας βάση ≥10/20. Το μάθημα αυτό δεν είναι απαραίτητο για τα Τμήματα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου (54) και Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών (55 και 56).
  Ο υποψήφιος της Θετικής Κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει μέχρι και 2 από τα ακόλουθα Επιστημονικά Πεδία: 2ο, 3ο, 4ο και 5ο.
 • Ο υποψήφιος της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει μέχρι και 2 από τα ακόλουθα Επιστημονικά Πεδία: 2ο, 4ο και 5ο. Για να μπορεί όμως να δηλώσει τα Προγράμματα Χημείας του 2ου Επιστημονικού Πεδίου πρέπει να εξεταστεί Πανελλαδικώς και στο μάθημα κατεύθυνσης «Χημείας – Βιοχημείας».

Επισημάνσεις

 1. Για τα Προγράμματα «Αγγλικών Σπουδών (5), Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης (46) και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (47)» απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα «Αγγλική Γλώσσα» με εξασφάλιση βάσης (≥10/20), σε περίπτωση που οι υποψήφιοι απέτυχαν στο μάθημα αλλά κατέχουν δίπλωμα Αγγλικών από αναγνωρισμένο φορέα, μπορούν να το επισυνάψουν στην αίτησή τους και αυτό θα εξεταστεί αναλόγως από τα Τμήματα.
 2. Για τα Τμήματα «Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονων Γλωσσών» απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα «Γαλλική Γλώσσα» με εξασφάλιση βάσης (≥10/20).
 3. Για το Τμήμα «Αρχιτεκτονικής» απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα: «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο».
 4. Για το Τμήμα «Σύγχρονων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» απαιτείται εξέταση σε 2 από τα ακόλουθα τρία ειδικά μαθήματα «Αγγλική Γλώσσα», «Γαλλική Γλώσσα», «Γερμανική Γλώσσα» με εξασφάλιση βάσης (≥10/20).

Σημειώνεται, επίσης, ότι τα ΑΕΙ της Κύπρου, μέσω των Υπηρεσιών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, παρέχουν διευκολύνσεις για την άνετη εγκατάσταση και διαβίωση των προπτυχιακών φοιτητών. Τέτοιες είναι: η φοιτητική εστία, η επιδότηση ενοικίου, τα κουπόνια σίτισης, το Επίδομα Κρατικού Φοιτητικού Πακέτου και οι υποτροφίες.

Τα ονόματα των εισακτέων ανακοινώνονται στις ιστοσελίδες των δυο Πανεπιστημίων στις αρχές Αυγούστου και κοινοποιούνται τόσο στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα όσο και στο Προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

 

Σχολές Πανεπιστημίου Κύπρου - Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Μηχανογραφικό)

 

Έχει διαβαστεί 2231 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιούνιος 2015 19:42

Newsletter

Μείνετε πάντα ενήμεροι στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εργασίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(επικοινωνία σχετικά με διαφήμιση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Σπουδές στην Κύπρο