Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΚΑΡΙΕΡΑ Συνέντευξη Κατηγορίες Ερωτήσεων Συνέντευξης Προοπτικές καριέρας

Ερωτήσεις για προοπτικές καριέρας

 •  Πού θα εντοπίζατε τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου μας;
 • Ποια είναι τα εφόδια που χρειάζεται κάποιος, για να πετύχει στον χώρο μας, κατά τη γνώμη σας;

Εξετάζονται οι γνώσεις των υποψηφίων σχετικά με τις απαιτήσεις και τα προβλήματα του επαγγελματικού κλάδου τους, καθώς και η κριτική ικανότητά τους.

 • Ποιους βραχυπρόθεσμους και ποιους μακροπρόθεσμους εργασιακούς στόχους έχετε θέσει; / Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας / την εργασία σας σε πέντε με δέκα χρόνια;

Ξεκινήστε την απάντησή σας από την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε και απαριθμήστε συγκεκριμένους στόχους τόσο για το άμεσο όσο και για το απώτερο μέλλον. Ύστερα αναλύστε τα μέσα με τα οποία θα τους πετύχετε, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που χρειάζεται να υπερβείτε. Αν κάνετε τα πρώτα σας βήματα στην αγορά εργασίας ή σε έναν νέο κλάδο, μην κρύψετε τον τις φιλοδοξίες σας, την προσήλωση σε αυτές, τον ενθουσιασμό σας αλλά και την εργατικότητά σας.

 • Εάν είχατε τη δυνατότητα να ακολουθήσετε διαφορετική καριέρα, τί είδους επιλογές θα κάνατε;
 • Πώς θα περιγράφατε την ιδανική εργασία για εσάς;

Ο αξιολογητής θέλει να διαπιστώσει αν είστε ευχαριστημένος από τον κλάδο σας, ώστε αφενός να είστε αποδοτικός και αφετέρου να έχετε μια σταθερή συνεργασία. Διερευνά, επίσης, κατά πόσον οι συνθήκες εργασίας επηρεάζουν την αποδοτικότητά σας.

 • Τι περιμένετε από την εργασία σας;

Το ζητούμενο σχετίζεται με τους στόχους που έχετε θέση αλλά και με τα οφέλη που προσδοκάτε από μια θέση. Μην παραλείψετε να αναφέρετε την επαγγελματική σας εξέλιξη / εξέλιξη, τις ευκαιρίες να δουλέψετε σε τομείς που σας ελκύουν, αλλά και την –εντός λογικού πλαισίου- οικονομική άνεση. Χωρίς να φανείτε φιλοχρήματος, τοποθετήστε την απάντησή σας σε ρεαλιστική βάση, καθώς από την εργασία εξαρτάται το βιοτικό επίπεδό σας.

 • Σκοπεύετε να μείνετε έγκυος;

Για να αποφύγετε τις αδιάκριτες ερωτήσεις, απαντήστε με αποφασιστικό ύφος ότι προέχει η καριέρα σας και η ικανοποίηση των επαγγελματικών στόχων σας. Αν θέλετε να υπεκφύγετε περισσότερο, αναπτύξτε σύντομα τους στόχους σας ή τις δυσκολίες επίτευξής τους, ώστε να στρέψετε την προσοχή του συνομιλητή σας σε άσχετο θέμα.

 • Τί γνωρίζετε για την εταιρεία μας;
 • Τι σας εντυπωσιάζει / κεντρίζει το ενδιαφέρον σ την εταιρεία μας;
 • Γιατί επιθυμείτε να εργαστείτε μαζί μας;
 • Τι σας ελκύει σε αυτή τη θέση; / Τι σας ώθησε να ανταποκριθείτε στην αγγελία για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας;

Ερωτήσεις, όπως οι παραπάνω, θεωρούνται κομβικής σημασίας, για να κερδίσει ο υποψήφιος τις πρώτες εντυπώσεις. Για αυτό, λαμβάνονται υπόψη η άνεσή του στην επικοινωνία και η εντελεχής έρευνα για την εταιρεία και τη θέση. Όσο λεπτομερέστερη είναι η έρευνα τόσο μεγαλύτερο το ενδιαφέρον που ο υποψήφιος φανερώνει για τη θέση.

 • Σε ποιες άλλες εταιρείες έχετε αποστείλει το βιογραφικό σας;

Ο αξιολογητής προσπαθεί να κατανοήσει τη στρατηγική που ακολουθείτε στην αναζήτηση εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι έχετε προσδιορίσει το είδος των θέσεων που σας ενδιαφέρουν και στέλνετε στοχευμένα. Ακόμα και με αυτήν την ερώτηση ένα έμπειρο στέλεχος συνάγει συμπεράσματα για τη μεθοδικότητα, την οργανωτικότητα και την εργατικότητά σας. Έχει διαφορετικό αντίκτυπο η ανάλυση μιας οργανωμένης προσπάθειας αναζήτησης από μια απάντηση του τύπου «έστειλα σε διάφορες εταιρείες, γιατί ρωτάτε;».

 • Ποια προσόντα διαθέτει ο κατάλληλος υποψήφιος για να αναλάβει την προς κάλυψη θέση, κατά τη γνώμη σας;
 • Πώς θα μπορούσατε να συμβάλλετε στην ανάπτυξη της εταιρείας μας από αυτή τη θέση;
 • Πιστεύετε ότι εσείς είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση;
 • Θεωρείτε ότι υπερέχετε των συνυποψηφίων σας ως προς κάποιες γνώσεις ή δεξιότητες;

Η παραπάνω ομάδα ερωτήσεων είναι από τις πλέον δύσκολες, καθώς απαιτούν σαφή και σύντομη απάντηση, βασισμένη όχι τόσο στο βιογραφικό όσο στις προσδοκίες της εταιρείας από τον υποψήφιο. Σε αυτό το σημείο ξεχωρίζει όποιος έχει διερευνήσει σε βάθος τις αρχές, τη λειτουρία και τη φιλοσοφία της εταιρείας, στοιχεία τα οποία αντιστοιχίζει με τα προσόντα του. Η διάθεση για αυτομόρφωση πάνω στους τομείς ενδιαφέροντος της εταιρείας επίσης μετρά θετικά. Αποφύγετε τις μακροσκελείς αναφορές σε χαρακτηριστικά σας που περιγράφονται ήδη στο βιογραφικό και μην υποτιμήσετε τους συνυποψηφίους σας.

 • Θεωρείτε ότι έχετε περισσότερα προσόντα από αυτά που χρειάζονται για τη θέση (overqualified);

Η ερώτηση εκφράζει την ανησυχία του εργοδότη μήπως ο υποψήφιος βαρεθεί τη δουλειά, θελήσει να βρει σύντομα μία άλλη που θα ταιριάζει στα προσόντα του ή ζητήσει υπέρογκη αμοιβή και προαγωγές. Διαβεβαιώστε τον ότι η αίτησή σας στην επιχείρησή του έγινε κατόπιν συνειδητής επιλογής και ότι θα χρησιμοποιήσετε τα επιπλέον προσόντα σας για να είστε πιο παραγωγικός και δημιουργικός, χωρίς ιδιαίτερες μισθολογικές διεκδικήσεις.

 • Πώς πιστεύετε ότι θα υπερνικήσετε την ελλιπή επαγγελματική εμπειρία;

Η απάντηση θα περιέχει απαραιτήτως συγκεκριμένες ενέργειες με άμεσα αποτελέσματα, όπως την παρακολούθηση σεμιναρίων ή webinar (online σεμιναρίων) και τη μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας. Θα εστιάσετε εξίσου στην ομαδική εργασία, στο πλαίσιο της οποίας μπορείτε να διδαχθείτε από την πείρα των παλαιότερων συναδέλφων σας.

 • Ποιες δυσκολίες / ποια μειονεκτήματα περιμένετε να συναντήσετε στη συγκεκριμένη θέση;

Δείξτε ότι γνωρίζετε –έστω στοιχειωδώς- τα καθήκοντα που περιλαμβάνει η θέση και τα σημεία που χρειάζονται προσοχή. Αποφύγετε να υπεισέλθετε σε λεπτομέρειες ή να χρησιμοποιήσετε τους όρους «δύσκολος», «πρόβλημα» ή «μειονέκτημα». Δηλώστε, μάλιστα, ότι έχετε θετική διάθεση ως προς τη θέση και θα δουλέψετε σκληρά για την υπέρβαση των όποιων δυσκολιών ανακύψουν.

 • Αν είχατε το δικαίωμα να επιλέξετε το τμήμα της εταιρείας όπου θα εργαζόσαστε, σε ποιο θα καταλήγατε;
 • Με τί ύψους μισθό θα ήσαστε ευχαριστημένος;

Στόχος των προαναφερθεισών ερωτήσεων είναι να διαπιστωθεί πόσο διεκδικητικός είναι ο υποψήφιος και αν είναι επίφοβος να εγείρει στο μέλλον διάφορες αξιώσεις από την εταιρεία. Απαντήστε ότι σε όλα τα τμήματα, για να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, απαιτείται κόπος και εσείς θα επιλέγατε εύλογα εκείνο το τμήμα που ταιριάζει περισσότερο με τα προσόντα σας. Όσον αφορά την αμοιβή σας, δεδομένων των συνθηκών, ζητήστε τον μισθό που προβλέπεται από την εταιρεία για τη συγκεκριμένη θέση.

 • Είστε διατεθειμένος να εργαστείτε με απαιτητικά ωράρια / πέραν του οκταώρου;
 • Έχετε την άνεση να φεύγετε για επαγγελματικά ταξίδια;
 • Είστε διατεθειμένος να εργαστείτε σε οποιοδήποτε παράρτημα της εταιρείας σας ζητηθεί;
 • Θεωρείτε ότι προηγείται η δουλειά αντί της προσωπικής ζωής;

Στο σημείο αυτό ελέγχονται οι αντοχές σας στην απαιτητική εργασία. Αν σας κάνουν σκληρές ερωτήσεις, όπως οι παραπάνω, δικαιούστε να ρωτήσετε –διακριτικά- πώς αποζημιώνεται η απώλεια της προσωπικής ζωής ή τα ταξιδιωτικά έξοδα. Συνυπολογίστε τα οφέλη και τις δυσκολίες από τις προτάσεις που θα σας κάνουν. Για παράδειγμα, αν τα έξοδα για ταξίδια εκτός έδρας δεν καλύπτονται από την εταιρεία, σημαίνει ότι χρειάζεται ένας αρκετά υψηλός μισθός, για να έχετε κέρδος. Σκεφτείτε, ακόμη, ότι θα φορολογηθείστε για εισόδημα που σπαταλήθηκε υπέρ του εργοδότη.

Θα ήταν προτιμότερο, ωστόσο, να είστε ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις. Αν δεν σας ενημέρωνε η αγγελία ότι η θέση βρίσκεται σε εκτός έδρας περιοχή ή ότι απαιτούνται ταξίδια, επιφυλαχθείτε να απαντήσετε τις επόμενες ημέρες. Παρατηρήστε, ταυτόχρονα, τις σχέσεις των εργαζομένων μεταξύ τους και με τους προίσταμένους, αναλογιστείτε αν η αγγελία ήταν κατατοπιστική ή παραπλανητική και συγκεντρώστε περισσότερες «ανεπίσημες» πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Σκεφτείτε μήπως σας κάλεσαν για συνέντευξη, παρότι το βιογραφικό σας ήταν άσχετο με το αντικείμενό της ή μήπως υποσχέθηκαν να σας προσλάβουν δοκιμαστικά άνευ αποδοχών. Όλες αυτές οι ενέργειες σας βοηθούν να αξιολογείτε τις συνθήκες εργασίας σε μια επιχείρηση και να αποφασίζετε με μεγαλύτερη σιγουριά, όταν τίθενται διλήμματα όπως τα παραπάνω.

 • Για πόσο χρονικό διάστημα θα θέλατε να συνεργαστείτε μαζί μας, αν προσληφθείτε;
 • Είστε διαθέσιμος άμεσα να αναλάβετε τα νέα σας καθήκοντα, αν σας επιλέξουμε;

Οι ερωτήσεις είναι περισσότερο τυπικές, για να επαληθεύσουν οι συνεντευκτές ότι ο υποψήφιος δεν βλέπει τη συγκεκριμένη εταιρεία ως προσωρινή λύση ανάγκης, αλλά έχει την όρεξη να προσφέρει σε αυτήν. Επίσης, μια αρνητική απάντηση στο δεύτερο ερώτημα ίσως να αποδειχθεί ολέθριο σφάλμα, αφού μπορεί να εκληφθεί ως απροθυμία ή ασυνέπεια. Δεν έχει νόημα να ενδιαφέρεται κάποιος για μια δουλειά την οποία αδυνατεί να αναλάβει, τουλάχιστον άμεσα.

Έχει διαβαστεί 1976 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιούνιος 2015 19:34
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ερωτήσεις σχετικές με προϋπηρεσία

Newsletter

Μείνετε πάντα ενήμεροι στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εργασίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(επικοινωνία σχετικά με διαφήμιση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΚΑΡΙΕΡΑ Συνέντευξη Κατηγορίες Ερωτήσεων Συνέντευξης Προοπτικές καριέρας