Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΚΑΡΙΕΡΑ Συστατική επιστολή Αξία

Αξία συστατικής επιστολής

Η συστατική επιστολή είναι ένα από τα συνοδευτικά έγγραφα μιας αίτησης για εργασία ή για σπουδές. Είναι, ουσιαστικά, ένα γράμμα του οποίου αποστολέας είναι ένα πρόσωπο που γνωρίζει καλά τον υποψήφιο / αναφερόμενο, ώστε να μπορεί να παραθέσει τις ικανότητες και τα προτερήματά του, και παραλήπτης ένας εργοδότης ή οι υπεύθυνοι αξιολόγησης των αιτήσεων σε ένα πανεπιστήμιο. Συνήθως ζητούνται δυο συστατικές και η εξεύρεσή τους είναι σημαντική για τους εξής λόγους:

 • Αποδεικνύει το ουσιαστικό ενδιαφέρον του υποψηφίου για τη διεκδίκηση μιας θέσης, καθώς μπήκε στη διαδικασία να ζητήσει συστάσεις, ενδεχομένως και από άτομα στα οποία δεν έχει καθημερινή πρόσβαση.
 • Προσφέρει μια ελάχιστη εγγύηση της επάρκειας του υποψηφίου, διότι δύσκολα κάποιος θα εξέθετε τον εαυτό του εκθειάζοντας τα προσόντα ενός αναξιόπιστου προσώπου.
 • Διαφωτίζονται στοιχεία που αφορούν την ρεαλιστική απεικόνιση της προσωπικότητας ή των ικανοτήτων του αναφερομένου, ο οποίος τα παρέλειψε –σκοπίμως ή μη- στο βιογραφικό ή στα υπόλοιπα συνημμένα έγγραφα της αίτησης. Τέτοια στοιχεία, ωστόσο, γνωρίζει ο αποστολέας της συστατικής και αναζητά ο παραλήπτης, ώστε να σχηματίσει μια εικόνα του υποψηφίου όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Οι συγκεκριμένες επιστολές θεωρητικά δίνονται από τον συντάκτη τους σε φάκελο σφραγισμένο ή αποστέλλονται απευθείας στον προορισμό τους. Δεν είναι, βέβαια, λίγες και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αναφερόμενος γνωρίζει το περιεχόμενο τους. Τούτο είναι εύλογο, αφού κανένας δεν θα έμπαινε στον κόπο να δώσει «αρνητική» συστατική για ένα πρόσωπο που δεν εκτιμά. Άλλωστε, για λόγους ευγένειας και, κυρίως, υποστήριξης του υποψηφίου, τα μειονεκτήματά του συνηθίζεται να αποσιωπώνται ή να υποβαθμίζονται σημαντικά. Επειδή αυτό είναι γνωστό, ο αξιολογητής της αίτησης ενδέχεται να έρθει σε επικοινωνία με τους υπογράφοντες τις επιστολές και να ζητήσει επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους αποχώρησης από μια θέση, τα καθήκοντα και την επάρκεια του αναφερομένου, τη συνέπειά του ή την απόδοσή του.

Από Ποιους και Πώς θα ζητήσετε συστατική επιστολή;

Το κατάλληλο άτομο για να γράψει μια συστατική επιστολή διαθέτει κύρος, λόγω της θέσης του, και επιδεικνύει εμπιστοσύνη στον υποψήφιο, καθώς τον γνωρίζει καλά. Οι περισσότερες επιστολές προέρχονται από καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά το παρελθόν, έχουν συνεργαστεί με τον υποψήφιο στο πλαίσιο μιας διπλωματικής / πτυχιακής εργασίας, της πρακτικής άσκησης ή ενός διδακτορικού. Ακόμα, η επιστολή ενός (πρώην) εργοδότη έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς προβάλλει την εργασιακή εμπειρία του αναφερομένου. Τούτο ισχύει, εφόσον ο τελευταίος συνεχίζει εργάζεται σε μια επιχείρηση και έχει σημειώσει αξιόλογη επίδοση, εκτός αν εργαζόταν παλαιότερα και αποχώρησε χωρίς να εμπλακεί σε προστριβές ή να δεχθεί αρνητικές κρίσεις.

Εάν υποτεθεί ότι υπάρχει δυνατότητα επιλογής, ζητήστε συστάσεις από ένα πρόσωπο που γνωρίζει τον φορέα στον οποίο υποβάλλετε την αίτηση ή η ιδιότητά του σχετίζεται με αυτόν. Για παράδειγμα, για μια αίτηση μεταπτυχιακού είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε έναν καθηγητή πανεπιστημίου, ενώ για εργασία σε έναν πρώην εργοδότη ή στον προϊστάμενο της εταιρείας όπου κάνατε την πρακτική άσκηση. Προνοήστε να ζητήσετε μια συστατική πριν ολοκληρώσετε έναν κύκλο σπουδών ή πριν τη λήξη μιας σύμβασης. Έτσι αυξάνετε τις πιθανότητες θετικής ανταπόκρισης και η προσέγγιση των κατάλληλων προσώπων είναι ευκολότερη. Όταν παρέλθει ο καιρός, τα ίδια πρόσωπα μπορεί να έχουν μετακινηθεί, να έχει σβήσει η θετική εντύπωση για τον υποψήφιο ή να μην θυμούνται επαρκή στοιχεία για αυτόν.

Για την συλλογή των συστατικών επιστολών, ο υποψήφιος πρέπει, κατ’ αρχάς, να προσδιορίσει ποιοι είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι, στους οποίους μπορεί να αποταθεί. Φροντίζει να κλείσει έγκαιρα ένα ραντεβού μαζί τους, διότι αφενός ένα εύλογο διάστημα για να ετοιμαστεί η επιστολή φτάνει έως και τις δύο εβδομάδες και αφετέρου όλες οι αιτήσεις έχουν πάντοτε προθεσμία υποβολής που λήγει. Όταν πραγματοποιηθούν αυτά τα ραντεβού, ο υποψήφιος ξεκινά τη συζήτηση ρωτώντας τον συνομιλητή του αν έχει λάβει γνώση της δουλειάς του και πόσο εποικοδομητική / επιτυχημένη / πρωτότυπη τη θεωρεί. Αν η απάντηση είναι θετική, του εξηγεί τα μελλοντικά του σχέδια και ζητά τη βοήθειά του, δίνοντάς μια συστατική επιστολή. Αντιθέτως, αν ο συνομιλητής απαντήσει διστακτικά ή διατυπώσει ορισμένες αμφιβολίες, πιθανώς να σημαίνει ότι δεν προτίθεται να δώσει μια ξεκάθαρα θετική συστατική. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα συμβάλει στην προώθηση της αίτησής, ενώ ενδέχεται να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα. Επομένως, ο υποψήφιος επιλέγει είτε να διαπραγματευτεί διακριτικά μια έντιμη σύσταση που θα εστιάζει, όμως, στα πλεονεκτήματά του είτε να μην πάρει καμιά σύσταση από το συγκεκριμένο άτομο.

Τέλος, προς διευκόλυνση του πρόσωπου που θα γράψει την συστατική σας, θα ήταν χρήσιμο να του προσκομίσετε τα εξής:

 • το βιογραφικό σας όπου θα καταγράφονται αναλυτικά
  • το διάστημα συνεργασίας σας,
  • τα καθήκοντά σας και το έργο σας, ώστε να μην χρειάζεται να ανατρέχει σε αρχεία ή πληροφορίες μάλλον δυσεύρετες,
  • τη βαθμολογία σας
  • τους τίτλους και τις χρονολογίες εκπόνησης δημοσιεύσεων υπό την επίβλεψη του υπογράφοντος,
 • ένα σημείωμα με τον προορισμό της αίτησής σας, όπου θα αναφέρεται
  • το πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετάσχετε ή η διεκδικούμενη θέση εργασίας και γενικές πληροφορίες για αυτά,
  • ο φορέας που θα παραλάβει την αίτηση,
  • το πρόσωπο στο οποίο θα απευθύνεται και
  • η καταληκτική ημερομηνία υποβολής.
Έχει διαβαστεί 2965 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιούνιος 2015 15:11
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Χαρακτηριστικά συστατικής επιστολής »

Newsletter

Μείνετε πάντα ενήμεροι στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εργασίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(επικοινωνία σχετικά με διαφήμιση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΚΑΡΙΕΡΑ Συστατική επιστολή Αξία