Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΚΑΡΙΕΡΑ Τρόποι Αναζήτησης Εργασίας Επαγγελματική & κοινωνική δικτύωση

Επαγγελματική & κοινωνική διασύνδεση

Από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, ένα σημαντικό ποσοστό δεν δημοσιεύεται σε κανένα μέσο. Έτσι οι προσλήψεις γίνονται μέσω γνωστών. Αυτή η πρακτική, όσο αναξιοκρατική και αν θεωρείται, δεν απαιτεί εξειδικευμένο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού (HR) και δίνει την ευχέρεια στον εργοδότη να προσλάβει πρόσωπο της εμπιστοσύνης του.

Εργασία στην ΕλλάδαΕργασία στο Εξωτερικό

Αυτή η εμπιστοσύνη κερδίζεται από την επαγγελματική διασύνδεση του ενδιαφερομένου με τον εργοδότη είτε απευθείας είτε μέσω κοινών γνωστών. Αποφασιστικοί παράγοντες για μια τέτοια προσέγγιση είναι η προϋπηρεσία, τα δείγματα δουλειάς και η γενικότερη παρουσία του ατόμου, ώστε να προσελκύσει επαγγελματικές γνωριμίες. Είναι, επίσης, εύλογο ότι καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξουν οι συστάσεις του «μεσολαβητή», δηλαδή εκείνου που φέρνει σε επαφή τον εργοδότη και τον ενδιαφερόμενο.

Πιο απλές είναι οι άμεσες γνωριμίες που γίνονται, ουσιαστικά, οπουδήποτε, ακόμα και σε ένα πάρτι. Επιδιώξτε, λοιπόν, να γνωρίσετε ανθρώπους του επαγγελματικού σας χώρου έχοντας συχνή παρουσία σε σχετικές διοργανώσεις, όπως:

  • Συνέδρια, ημερίδες,
  • Κλαδικές / εμπορικές εκθέσεις
  • Πανεπιστημιακές εκδηλώσεις
  • Γραφεία Διασύνδεσης πανεπιστημίων και ΤΕΙ
  • Εθελοντικές ενέργειες

Αν υποτεθεί ότι ο μέσος εργαζόμενος στον 21ο αιώνα θα αναγκαστεί να αλλάξει αρκετές φορές δουλειά ή ακόμα και ειδικότητα, η διασύνδεση, ως ένα είδος «επαγγελματικής κοινωνικοποίησης», αποδεικνύεται απαραίτητο εφόδιο που προϋποθέτει ότι:

  • Έχετε όπου πηγαίνετε τις επαγγελματικές κάρτες σας, οι οποίες να αναγράφουν, εκτός των άλλων, το όνομα του προφίλ σας στο Facebook, στο LinkedIn ή στο Skype. Πλέον τα κοινωνικά δίκτυα βοηθούν περισσότερο από το τηλέφωνο στην διαπροσωπική προσέγγιση.
  • Είστε κοινωνικοί και εξωστρεφείς, αποφεύγοντας τα αδικαιολογήτως αρνητικά σχόλια, που θα βλάψουν τη εικόνα σας.
  • Συζητάτε –με μέτρο- θέματα που άπτονται της ειδικότητάς σας, όπως μια δουλειά σας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σκοπός είναι να αναδείξετε την προσωπική αξία σας, αποφεύγοντας τις περιαυτολογίες ή τις φλυαρίες.
  • Μεσολαβείτε πρόθυμα για να φέρετε σε επαφή γνωστούς σας που ασκούν συναφή επαγγέλματα.

Η επαγγελματική διασύνδεση δεν κοστίζει και σας βοηθά να δημιουργήστε για τον εαυτό σας ευκαιρίες απασχόλησης. Εκτός αυτού, οι επαγγελματίες με τους οποίους θα γνωρίζετε μπορούν να σας καθοδηγήσουν για τα εργασιακά θέματα του κλάδου τους (π.χ. προσλήψεις, οικονομικά μεγέθη), έχοντας την απαραίτητη πείρα και πληροφορίες «εκ των έσω». Άρα, η αναζήτηση εργασίας είναι μάλλον ελλιπής, αν ο ενδιαφερόμενος δεν διευρύνει των κύκλο των επαγγελματικών επαφών του.

 

 

Έχει διαβαστεί 1180 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Δεκέμβριος 2014 13:01
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Newsletter

Μείνετε πάντα ενήμεροι στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εργασίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(επικοινωνία σχετικά με διαφήμιση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΚΑΡΙΕΡΑ Τρόποι Αναζήτησης Εργασίας Επαγγελματική & κοινωνική δικτύωση