Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΚΑΡΙΕΡΑ Τρόποι Αναζήτησης Εργασίας Ιστοσελίδες εργασίας

Ιστοσελίδες εργασίας

Το βασικότερο βήμα προς την εύρεση εργασίας είναι η καθημερινή ενημέρωση σχετικά με τις αγγελίες σε Ελλάδα ή εξωτερικό. Η συντριπτική πλειοψηφία τους εντοπίζεται πλέον στο διαδίκτυο, με ορισμένες εξαιρέσεις οι οποίες δημοσιεύονται κυρίως στον τύπο. Οι ιστοσελίδες θέσεων εργασίας διακρίνονται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες:

  1. τους αγγελιοδόχους (jobboard / jobsite, e-recruiting), οι οποίοι αναρτούν αγγελίες που στάλθηκαν απευθείας σε αυτούς από επιχειρήσεις και ο χρήστης μπορεί να υποβάλει onlineτο βιογραφικό του για τη θέση που τον ενδιαφέρει. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται και οι recruiter, οι οποίοι είτε δημοσιεύουν τις κενές θέσεις εργασίας στις δικές τους είτε σε άλλες ιστοσελίδες. Οι recruiterαναλαμβάνουν για λογαριασμό μιας εταιρείας να υλοποιήσουν –ορισμένες ή όλες- τις διαδικασίες διαλογής των βιογραφικών και συνεντεύξεων. Για τις αγγελιοδόχους ιστοσελίδες αξίζει δε να σημειωθεί ότι, αν και οι περισσότερες εξ αυτών εμφανίζουν αγγελίες για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, υπάρχουν και ιστοσελίδες που εξειδικεύονται σε έναν συγκεκριμένο.

  2. τα γραφεία διασύνδεσης ή ΔΑΣΤΑ (Δομές Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας) των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, όπου φιλοξενούνται αγγελίες εταιρειών και προκηρύξεις δημόσιων και ερευνητικών φορέων. Οι ιστοσελίδες των ΔΑΣΤΑ είναι εμπλουτισμένες με ενημερωτικό υλικό για διάφορα συναφή θέματα, όπως μεταπτυχιακά, πρακτική άσκηση και επιχειρηματικότητα. Οι φοιτητές που θέλουν να κινηθούν μεθοδικά στην αγορά εργασίας ή στην ακαδημαϊκή κοινότητα θα ωφεληθούν από τις υπηρεσίες και τις εκδηλώσεις των γραφείων διασύνδεσης των πανεπιστημίων τους.

  3. τις μηχανές αναζήτησης εργασίας (jobsearchengines), δηλαδή site που συλλέγουν αυτόματα και εμφανίζουν μεγάλο μέρος των αγγελιών των υπολοίπων.

  4. τις ιστοσελίδες εταιρειών, ερευνητικών κέντρων ή οργανισμών, εσωτερικού και εξωτερικού, όπου αναρτώνται, σε ξεχωριστή κατηγορία, οι νέες θέσεις. Για να εντοπιστούν αυτές χρησιμοποιούνται λέξεις – κλειδιά, όπως «Θέσεις εργασίας», «Καριέρα», «Κενές θέσεις», «Σταδιοδρομία» ή «Εργαστείτε μαζί μας» ”·για ερευνητικούς ή δημόσιους φορείς: «Ανακοινώσεις», «Προκηρύξεις»· στα αγγλικά: “jobs”, “vacancies” “Careers” “Workwithus” ή “JoinourGroup.

Εργασία στην ΕλλάδαΕργασία στο Εξωτερικό

Η ενημέρωση συνεπάγεται, επιπλέον, την παρακολούθηση της ειδησεογραφίας, μέσα από τις ιστοσελίδες εργασίας,  τις έντυπες ή τις διαδικτυακές εκδόσεις εφημερίδων. Με αυτόν τον τρόπο ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εντοπίσει άρθρα για τις τρέχουσες ευκαιρίες απασχόλησης, ιδιαίτερα τις προκηρύξεις του δημοσίου. Περιλήψεις των εν λόγω προκηρύξεων δεν δημοσιεύονται πάντοτε μεταξύ των άλλων αγγελιών, γεγονός που αναγκάζει τον χρήστη σε στοχευμένη αναζήτησή τους.

Όσον αφορά τις προκηρύξεις θέσεων, πολλά άρθρα ενημερώνουν τους αναγνώστες τους για τις θέσεις που πρόκειται να ανοίξουν στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή σε ερευνητικά κέντρα. Άρα, οι ενδιαφερόμενοι αναμένοντας την προθεσμία υποβολής αίτησης, έχουν το περιθώριο να προετοιμάσουν το φάκελό τους, να ενημερώσουν το βιογραφικό ή άλλα έγγραφα, ώστε να τα καταθέσουν έγκαιρα. Το ίδιο ισχύει και για προκηρύξεις επιδοτήσεων ανεργίας και επιχειρηματικότητας.

Ακόμα και μια επίμονη αναζήτηση για δουλειά μπορεί να αποδειχθεί, λοιπόν, χρονοβόρα και ανεπαρκής ως προς τα αποτελέσματά της. Για αυτό ο αναζητών εργασία είναι απαραίτητο να επιλέξει τους διαδικτυακούς τόπους που θα του παράσχουν τις περισσότερες και τις πλέον αξιόλογες αγγελίες και να τους παρακολουθεί συστηματικά. Οι δε αγγελίες αξιολογούνται θετικότερα από τους χρήστες, εφόσον δηλώνουν με σαφήνεια τόσο το όνομα της εταιρείας που ενδιαφέρεται για την κάλυψη θέσης όσο και το ακριβές αντικείμενο της θέσης αυτής. 

 

 

Έχει διαβαστεί 1715 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Φεβρουάριος 2016 20:54
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κριτήρια αναζήτησης εργασίας Τύπος »

Newsletter

Μείνετε πάντα ενήμεροι στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εργασίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(επικοινωνία σχετικά με διαφήμιση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΚΑΡΙΕΡΑ Τρόποι Αναζήτησης Εργασίας Ιστοσελίδες εργασίας