Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Επιχειρηματικότητα ευκαιρίας ή ανάγκης;

Επιχειρηματικότητα ευκαιρίας ή ανάγκης;

27 Ιούνιος 2014 Από ΑΡΘΡΑ Προσθήκη σχολίου
Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολλοί είναι αυτοί που, κατ’ επίδραση των περιστάσεων, είτε αποστρέφονται την επιχειρηματικότητα είτε καταφεύγουν σε αυτήν. Οι μεν πρώτοι αποθαρρύνονται κυρίως από το αβέβαιο φορολογικό καθεστώς, την οικονομική αστάθεια και τη γραφειοκρατία. Οι δε άλλοι επιλέγουν τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης, συχνά επενδύοντας στην καινοτομία ή στις δυνατότητες του διαδικτύου, μορφές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί και ως «επιχειρηματικότητα ανάγκης». Όντως τα κύματα απολύσεων, η ανασφάλιστη -και με όρους Μεσαίωνα- εργασία έχει οδηγήσει αρκετούς νέους στην υλοποίηση των δικών τους επιχειρηματικών σχεδίων. Από το 2012 ο ΙΟΒΕ καταγράφει την αύξηση του αριθμού των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, εκ των οποίων το 30% δηλώνει ότι ωθήθηκαν στο εγχείρημά τους από την οικονομική κρίση (Βλ. «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2012: Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας;»).

Να διευκρινιστεί, ωστόσο, ότι όλα τα νεα “startup” δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «επιχειρήσεις ανάγκης». Η ειδοποιός διαφορά είναι η ύπαρξη εξαρχής ενός συγκεκριμένου στόχου και όχι η προσαρμογή του στις προκηρύξεις των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως αυτών του ΕΣΠΑ. Είναι, δηλαδή διαφορετικό να προσπαθήσει κάποιος να υλοποιήσει μια ιδέα που του ταιριάζει και τον εμπνέει από την καιροσκοπική αναζήτηση χρημάτων με πρόσχημα την επιχειρηματικότητα. Στην πρώτη περίπτωση πολλές επιχειρήσεις έχουν τα εχέγγυα για μια επιτυχημένη πορεία, ενώ στη δεύτερη είναι ένα ερώτημα τί μέλλει γενέσθαι μετά το τέλος της επιδότησης.

Η τελική αξιολόγηση θα γίνει από την αγορά. Τα εγχειρήματα που ανταποκρίνονται καλύτερα στην πραγματικότητα, όντας προσαρμοσμένα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης θα έχουν τη στήριξη των καταναλωτών. Άλλα ίσως εντυπωσιάσουν και ευτυχήσουν στην αρχή, ως «νέες μόδες», χωρίς να έχουν ουσιαστικά ερείσματα στο αγοραστικό κοινό. Κλειδί της επιτυχίας είναι, συνήθως, η ποιότητα σε συνδυασμό με τη λογική τιμή του προϊόντος, όπως και η προσέγγιση και εξυπηρέτηση του πελάτη. Οι παράγοντες αυτοί φαντάζουν εν πολλοίς αυτονόητοι, αν και αποκτούν πλέον ιδιαίτερη αξία, καθώς ο καταναλωτής είναι αρκετά διστακτικός στις αγορές του.

Η κρίση, ακόμα και αν, σε ορισμένες περιπτώσεις, ευνόησε την επιχειρηματικότητα ανάγκης, ακόμα και τον επιχειρηματικό καιροσκοπισμό, δημιούργησε τις συνθήκες, ώστε πολλοί να αξιοποιήσουν την εφευρετικότητά τους. Δεν είναι εύκολη επιλογή η ανάληψη του επενδυτικού ρίσκου, αντί της μισθωτής εργασίας, χωρίς να υπάρχει σοβαρό κίνητρο. Όσοι, όμως, επιλέγουν συνειδητά μια επένδυση που τους ταιριάζει και την υποστηρίζουν δυναμικά –παρά τις αντιξοότητες- αποτελούν τη μόνη ελπίδα μιας χρόνια πάσχουσας οικονομίας.

Έχει διαβαστεί 514 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Αύγουστος 2014 15:01
jobigator

Ο jobigator είναι ο διαχειριστής αυτής της ιστοσελίδας

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/jobigatorgr

Προσθηκη νεου σχολιου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Newsletter

Μείνετε πάντα ενήμεροι στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εργασίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(επικοινωνία σχετικά με διαφήμιση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Επιχειρηματικότητα ευκαιρίας ή ανάγκης;