Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Τρία μοιραία λάθη στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Τρία μοιραία λάθη στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

27 Ιούνιος 2014 Από ΑΡΘΡΑ Προσθήκη σχολίου
Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μέσα στις δύο πρώτες ημέρες του Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμοί των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, γεγονός που αρκετοί περιμένουν για να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο τους. Σε αυτό το σημείο ξεκινά το πρώτο και σοβαρότερο λάθος τακτικής που κάνουν πολλοί υποψήφιοι.

 Οι βαθμοί των γραπτών των Πανελληνίων δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποτελούν κριτήριο για το αν θα δηλωθεί μια σχολή ή όχι. Οι βάσεις, δηλαδή οι ελάχιστες βαθμολογίες που απαιτούνται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεν προβλέπονται! Υπολογίζονται βάσει α) της ζήτησης από τους υποψηφίους που έχει ένα τμήμα, β) των θέσεων που αυτό προσφέρει και γ) των επιδόσεων των υποψηφίων που το προτίμησαν.

Ο τελευταίος και καθοριστικότερος παράγοντας παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια απόκλισης από χρονιά σε χρονιά, διότι διαφοροποιείται και ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων. Δεν υπάρχει, όμως, τρόπος να εκτιμηθεί υπεύθυνα σε τί ποσοστό η αυξομείωση των βαθμών συμπαρασύρει και τις βάσεις. Το συμπέρασμα είναι, λοιπόν, διπλό: Αφενός δεν πρέπει να επηρεάζεται ο απόφοιτος από ανεύθυνες φήμες – εκτιμήσεις περί βάσεων και αφετέρου δεν πρέπει να συμπληρώνει με κριτήριο αυτές τις εκτιμήσεις το μηχανογραφικό.

Ο βασικός κανόνας είναι ότι οι σχολές κατατάσσονται με τη σειρά προτίμησης του υποψηφίου, σαν αυτός να έχει βαθμολογηθεί με 20 σε όλα τα μαθήματα. Πολλά είναι τα παραδείγματα νέων που έχασαν τη σχολή που πραγματικά ήθελαν, επειδή, φοβούμενοι ότι δεν θα «πιάσουν» τη βάση της ούτε καν τη δήλωσαν. Οι βάσεις έπεσαν, ώστε η είσοδός τους σε αυτή θα ήταν εφικτή, εφόσον την είχαν δηλώσει… Τούτο, βέβαια, τους οδήγησε είτε στο να ξαναπεράσουν την επίπονη διαδικασία των Πανελληνίων -για δεύτερη φορά- είτε στο να φοιτήσουν σε μια σχολή «δευτερεύουσας προτίμησης». Γιατί να μπει κάποιος σε έναν τέτοιο Γολγοθά, απλά λόγω μιας ανασφάλειας;

Το δεύτερο ζήτημα που απαιτεί προσοχή είναι η έδρα του κάθε τμήματος. Πριν την οριστική υποβολή του μηχανογραφικού χρειάζεται να ξεκαθαριστεί αν υπάρχει τοπικός περιορισμός, δηλαδή, αν ο υποψήφιος θα επιλέξει αναγκαστικά τμήμα στον τόπο διαμονής του. Για τον λόγο αυτό, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην τοποθεσία όπου βρίσκεται το κάθε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, καθώς και οι σχολές του. Αυτές μπορεί να είναι διάσπαρτες σε διάφορες πόλεις μιας περιφέρειας.

Αφού διευθετηθούν τα παραπάνω ζητήματα, ο υποψήφιος καλείται να ξεχωρίσει τις σχολές που προτιμά και να τις κατατάξει σε σειρά προτίμησης. Με ποιο κριτήριο θα προβεί, όμως, σε τέτοιες αποφάσεις; Η απάντηση βρίσκεται στην ειδικότητα και τα επαγγελματικά δικαιωματα που προσφέρει η καθεμιά. Σχολές είτε με απροσδιόριστη ειδικότητα είτε με πτυχίο που δεν ικανοποιεί συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας –ασχέτως αποκατάστασης- απορρίπτονται. Για κάθε σχολή πρέπει να τίθεται το ερώτημα «τί θα βγω από τη συγκεκριμενη σχολή» και «πού θα βρω δουλειά με το συγκεκριμένο πτυχίο».

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί μια κομβική διαδικασία για τη μετάβαση από το Λύκειο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ύστερα στην αγορά εργασίας. Είναι, λοιπό, εύλογο ότι δεν θα πάρει κάποιος γρήγορα τόσο σημαντικές αποφάσεις. Κάνετε μια προσωρινή υποβολή, αποθηκεύστε, δηλαδή, το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό, χωρίς να το υποβάλετε οριστικά. Σκεφτείτε περισσότερο τις επιλογές σας και συμβουλευτείτε τους καθηγητές σας και τους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού. Οι πληροφορίες για τον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, καθώς και οι αναλυτικοί πίνακες των τμημάτων διατίθενται στο JobiGator.gr.

Έχει διαβαστεί 548 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Ιούνιος 2014 00:02
jobigator

Ο jobigator είναι ο διαχειριστής αυτής της ιστοσελίδας

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/jobigatorgr

Προσθηκη νεου σχολιου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Newsletter

Μείνετε πάντα ενήμεροι στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εργασίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(επικοινωνία σχετικά με διαφήμιση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Τρία μοιραία λάθη στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού