Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Διεθνείς Ευκαιρίες για Προσωπική Ανάπτυξη μέσω της AIESEC

Διεθνείς Ευκαιρίες για Προσωπική Ανάπτυξη μέσω της AIESEC

Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Δύο από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που αξιολογεί η αγορά εργασίας είναι τα ηγετικά προσόντα και η διάθεση συνεργασίας των μελλοντικών εργαζομένων. Πώς μπορεί, όμως, ο νέος να τα αποκτήσει και να τα αποδείξει στο βιογραφικό του; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα αναζητήσαμε μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στον JobiGator.gr η κ. Χριστίνα Πινζάρη, Marketing & Public Relations Director της AIESEC. Μας μίλησε για τα προγράμματα, τη λειτουργία του κορυφαίου φοιτητικού οργανισμού, καθώς και για τα οφέλη των μελών του. Επίσης, μέσα από τη συνομιλία μας, προβάλλεται ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: «Να μην πτοούμαστε από όσα μας λένε, γιατί το μέλλον θα είναι όπως εμείς θα το καθορίσουμε». 

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος φοιτητικός οργανισμός, με παρουσία σε 128 χώρες. Απευθύνεται σε φοιτητές και πρόσφατους πτυχιούχους μέχρι δυο χρόνια, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Στόχος του είναι να βοηθήσει τους νέους να αναπτύξουν τις ηγετικές ικανότητές τους και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως την αυτογνωσία, το ενδιαφέρον για την κοινωνία, τις επικοινωνιακές δεξιότητες, την αλληλεγγύη και την ικανότητα διαχείρισης προβλημάτων.

Συναντήσαμε την κυρία Χριστίνα Πινζάρη, Marketing & Public Relations Director της AIESEC, με την οποία μιλήσαμε για τα προγράμματα του οργανισμού, τη συμβολή τους στην προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη των νέων, καθώς και τις εμπειρίες που αποκομίζουν τα μέλη από την ενεργό συμμετοχή τους στις δραστηριότητες της AIESEC. Τα μέλη της, αναλαμβάνοντας σημαντικές ευθύνες στο πλαίσιο των προγραμμάτων ή του υποστηρικτικού έργου τα γραφεία του οργανισμού, αποκτούν προϋπηρεσία, προσόντα, ενώ ενδυναμώνουν την επαγγελματική τους δικτύωση.

Τα Προγράμματα της AIESEC

Η συζήτηση ξεκίνησε με την παρουσίαση των προγραμμάτων της AIESEC, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στο υπόβαθρο (background), τα ενδιαφέροντα και την ηλικία των συμμετεχόντων.

- Το Global Citizen δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να αναπτύξουν τις ηγετικές ικανότητές τους μέσα από μια έντονη διαπολιτισμική εμπειρία, διάρκειας έξι εβδομάδων σε μια χώρα του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ευρώπης. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε σχολεία, ιδρύματα ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Ο συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με projects που σχετίζονται με κοινωνικά θέματα, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη οργανισμών με αξιόλογη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Όσον αφορά τη γνώση ξένων γλωσσών, η ελάχιστη απαίτηση είναι η κατοχή lower, αλλά αυτό που λαμβάνεται υπόψη στη συνέντευξη είναι ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να συνεννοηθεί στα Αγγλικά.

Στόχος είναι οι νέοι να πάρουν γνώσεις και ιδέες πάνω στις θεματικές που τους ενδιαφέρουν, ώστε να τις εφαρμόσουν επιστρέφοντας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις ικανότητες που αποκτούν. Πρόκειται για μια χρήσιμη εμπειρία, ειδικά για όσους βρίσκονται στο στάδιο εισόδου στην αγορά εργασίας. Οι φοιτητές μένουν για ενάμιση μήνα στο εξωτερικό, σε ένα ξένο περιβάλλον, όπου τους ανατίθενται απαιτητικές εργασίες και ευθύνες. Έτσι δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους, μαθαίνοντας καλύτερα μια ξένη γλώσσα. Υπό αυτές τις συνθήκες, τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να λάβουν πιο συνειδητές αποφάσεις για τη μελλοντική πορεία τους.

Όπως τονίζει η κ. Πινζάρη, έχοντας συμμετάσχει και η ίδια στα προγράμματα της AIESEC, πρόκειται για «μια πρώτη εμπειρία, ειδικά για κάποιον που δεν έχει ξαναζήσει στο εξωτερικό» η οποία «πραγματικά αλλάζει τις ζωές μας σε έξι εβδομάδες». «Το ενδιαφέρον είναι τί θέλει να κερδίσει κάθε φοιτητής. Αν κάποιος θέλει να φύγει εκτός Ευρώπης, θα βιώσει μια έντονα διαπολιτισμική εμπειρία, διότι συναντά μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα. Για παράδειγμα, είχαμε κάποια παιδιά που το καλοκαίρι είχαν πάει στη Γκάνα και γύρισαν μετά τελείως άλλοι άνθρωποι. Χαρακτηριστικά, στις ιστορίες παλαιότερων συμμετεχόντων διαβάζουμε ότι “ξαναπίστεψαν στον κόσμο” ή ότι αυτό που κατάλαβαν ήταν ότι “όσο άσχημη κι αν είναι μια κατάσταση, στο τέλος πρέπει να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε”. Πολλές φορές στην Ευρώπη δεν εκτιμάμε αυτό που έχουμε, ενώ, όταν φεύγουμε εκτός Ευρώπης, καταλαβαίνουμε ότι στην πραγματικότητα είμαστε πολύ τυχεροί για όλα όσα έχουμε».

- Το Global Talent, το οποίο είναι πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό και βοηθά τους νέους αφενός να αναπτύξουν τις ικανότητές τους (επαγγελματική ανάπτυξη) και αφετέρου να αναπτυχθούν ως προσωπικότητες. Χωρίζεται σε τρεις τομείς: marketing και διοίκηση επιχειρήσεων, ΙΤ (πληροφορική) και εκπαίδευση (συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και διδασκαλία). Απευθύνεται σε τελειοφοίτους ή αποφοίτους με αξιόλογο ακαδημαϊκό υπόβαθρο, ενώ χρειάζεται κάποια επαγγελματική εμπειρία, διότι οι πρακτικές ασκήσεις μέσω της AIESEC είναι αρκετά απαιτητικές. Οι θέσεις που προσφέρονται είναι υψηλού επιπέδου, ώστε δίνεται η ευκαιρία στον νέο να μάθει καλά τη δουλειά. Τέλος, είναι απαραίτητη η γνώση της Αγγλικής σε επίπεδο proficiency.

- Το ACT αφορά την είσοδο των νέων μελών του οργανισμού και τη διοργάνωση των παραπάνω προγραμμάτων. Σε αυτό δίνεται έμφαση στα management skills και στην ομαδικότητα, καθώς συμμετέχουν άνθρωποι που βοηθούν άλλους ανθρώπους να αναπτυχθούν.

Η AIESEC εκ των έσω…

Εν συνεχεία, η κ. Πινζάρη μας εξήγησε πώς λειτουργεί ο οργανισμός, επισημαίνοντας τα διάφορα είδη ρόλων που ανατίθενται στα μέλη του. Από τις απαντήσεις της γίνεται φανερό ότι το να επωμίζεται ένας φοιτητής σημαντικές ευθύνες δεν αποτελεί μόνο πρόκληση αλλά και εφαλτήριο για μια δυναμική σταδιοδρομία σε μια απαιτητική αγορά εργασίας.

Πόσο έχει εισχωρήσει η AIESEC στην ακαδημαϊκή κοινότητα;

Ο οργανισμός διαθέτει παραρτήματα σε επτά ελληνικά ΑΕΙ, ενώ ήδη προετοιμάζεται η λειτουργία δύο επιπλέον. Η συνεργασία με τα ιδρύματα είναι συχνά στενή, καθώς αυτά παραχωρούν γραφεία και διευκολύνουν την ενημέρωση των φοιτητών από τα μέλη του οργανισμού. Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει να οργανώνονται events με ομιλίες καθηγητών σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου ο Πρύτανης συμμετέχει στο Συμβουλευτικό Σώμα της AIESEC. Λειτουργεί, επομένως, ως θεσμός σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και συγκαταλέγεται τους βασικότερους οργανισμούς που θα γνωρίσει ένας φοιτητής κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

Πώς διαρθρώνεται ως οργανισμός;

Ξεκινάμε από τις Τοπικές Επιτροπές σε κάθε πανεπιστήμιο, όπου υπάρχουν τα μέλη, τα οποία είναι χωρισμένα σε ομάδες, υπαγόμενα σε διαφορετικούς team leaders, ανάλογα με το πρόγραμμα που υποστηρίζουν. Η κάθε επιτροπή διαθέτει τη δική της Διοικητική Ομάδα, με τον Πρόεδρο και τα διοικητικά μέλη, η οποία σχεδιάζει τη στρατηγική και τα προγράμματα που θα προωθηθούν στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Πάνω από τις τοπικές βρίσκεται η Εθνική Επιτροπή που έχουμε τον γενικό έλεγχο της εθνικής στρατηγικής, βλέποντας όλα τα προγράμματα, θέτοντας τις στρατηγικές και προωθώντας τα. Επίσης, κάνουμε innovation στα προγράμματά μας, δηλαδή παίρνουμε feedback από τους φοιτητές που συμμετέχουν και τα βελτιώνουμε συνεχώς.

Σε διεθνές επίπεδο, η AIESEC International έχει την έδρα της στην Ολλανδία και στηρίζει τις Εθνικές Επιτροπές ως προς τη στρατηγική και την προώθηση των προγραμμάτων. Σε αυτά πρέπει να διενεργείται έλεγχος ποιότητας, ώστε να διασφαλιστούν ορισμένα προαπαιτούμενα, όπως η διαμονή, η υποδοχή και η ασφάλεια των συμμετεχόντων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η τεράστια διεθνής οργανωτική δομή στηρίζεται μόνο σε εθελοντές φοιτητές ή πρόσφατους πτυχιούχους μέχρι δύο ετών. Οι διοικητικές ομάδες, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αλλάζουν κάθε χρόνο, ώστε περισσότεροι νέοι να έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν ηγετικές θέσεις.

Αφού σημειώνονται τόσο συχνές εναλλαγές προσώπων στην ιεραρχική δομή, πώς επιτυγχάνεται η συνοχή του οργανισμού;

Μας κρατούν ενωμένους στον οργανισμό οι αξίες και οι στόχοι μας: η παγκόσμια ειρήνη, δηλαδή η φιλία και η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών, και η μεγιστοποίηση των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Οι αξίες που υποστηρίζουμε είναι η διαφορετικότητα (living diversity), η διάθεση για πρωτοβουλία (activating leadership), η αριστεία (striving for excellence), η διαφάνεια (demonstrating integrity), η συμμετοχικότητα (enjoying participation) και η βιωσιμότητα (acting sustainably).

«Πρόκειται για μια πολύ πρακτική εμπειρία που δείχνει το πώς είναι να εργάζεσαι σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον και να έχεις ευθύνες».

Πόσο δύσκολο είναι για έναν φοιτητή να αναλαμβάνει τόσο μεγάλες ευθύνες, ενώ ταυτόχρονα έχει να ανταποκριθεί και στις σπουδές του;

Είναι αρκετά προκλητικό αλλά είναι επίσης πολύ αναπτυξιακή εμπειρία. Επειδή, με το να είμαστε μέλη του οργανισμού, έχουμε την ευκαιρία να διαχειριζόμαστε αληθινούς πόρους, δηλαδή αληθινούς ανθρώπους ή αληθινά χρήματα. Πρόκειται για μια πολύ πρακτική εμπειρία που δείχνει το πώς είναι να εργάζεσαι σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον και να έχεις ευθύνες. Ακόμα και για τις εμπειρίες που προσφέρουμε στους φοιτητές αναλαμβάνουμε ευθύνες απέναντί τους. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με τη σοβαρότητα που πρέπει και να εγγυηθούμε ότι θα έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ώστε να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους.

Το έργο σας είναι αρκετά σύνθετο, οπότε θα πρέπει να κατανέμονται οι αρμοδιότητες των μελών σας. Μένει, παρόλα αυτά, ελεύθερος χρόνος;

Αναλόγως πόσο ψηλά στην ιεραρχία βρίσκεται κάποιος. Για παράδειγμα, όντας στην Εθνική Επιτροπή έχω αρκετές περισσότερες αρμοδιότητες, αν και ένα μέλος της AIESEC θα αφιερώσει πέντε με δέκα ώρες την εβδομάδα. Έχουμε πολλές ομάδες που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας κομμάτια της συνολικής δουλειάς. Για παράδειγμα, κάποιοι ασχολούνται με την προώθηση των προγραμμάτων μας, κάποιοι διενεργούν τις συνεντεύξεις σε όσους κάνουν αίτηση, κάποιοι άλλοι έρχονται σε επαφή με τις χώρες προορισμού, ώστε να επιβεβαιώσουν τις θέσεις και τα θέματα διαμονής των φοιτητών. Είναι, λοιπόν, αρκετά «σπασμένη» η δουλειά. Στην Ελλάδα είμαστε γύρω στα διακόσια ενεργά μέλη και θέλουμε να φτάσουμε γύρω στα τριακόσια τριάντα, για να προσφέρουμε την ποιότητα των εμπειριών που θέλουμε.

Τα μέλη της AIESEC λαμβάνουν την απαραίτητη κατάρτιση, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα;

Οι εξωτερικοί συνεργάτες μάς έχουν δώσει κάποια συγκεκριμένα μοντέλα λειτουργίας, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση που λαμβάνουν τα μέλη μόλις μπουν στον οργανισμό, ανάλογα με τη θέση που θα αποκτήσουν. Επίσης, υπάρχει συνεχής υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τους στην AIESEC.

«Διάθεση προσωπικής ανάπτυξης στην Ελλάδα υπάρχει αλλά ο μέσος φοιτητής δεν είναι ενημερωμένος για τις ευκαιρίες που έχει»

Πού εντοπίζετε τις δυσκολίες στην οργάνωση και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως αυτές της AIESEC;

Από όλη μου την εμπειρία καταλήγω στο συμπέρασμα ότι τελικά η μόνη μας δυσκολία είναι ο εαυτός μας! Εξαρτάται από το πόσο ανοικτοί είμαστε σε νέες εμπειρίες, πόσο είμαστε διατεθειμένοι να αναπτυχθούμε και να προσφέρουμε. Η AIESEC δίνει στον καθένα αρκετά εργαλεία. Αυτό που λέμε συχνά είναι πως όσα περισσότερα προσφέρει κάποιος στην AIESEC τόσα περισσότερα μπορεί να πάρει μετά. Έχουμε δει πραγματικά πολλούς ανθρώπους να έχουν αλλάξει μέσα από τον οργανισμό.

Διάθεση προσωπικής ανάπτυξης στην Ελλάδα υπάρχει και αυτό φαίνεται και μέσα από τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται. Ωστόσο ο μέσος φοιτητής δεν είναι ενημερωμένος για τις ευκαιρίες που έχει και τί μπορεί να κάνει. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι ότι οι φοιτητές δεν θέλουν αλλά το ότι δεν ξέρουν το πώς.

Πώς προωθούνται οι δράσεις του οργανισμού;

Μας βοηθά πολύ το πανεπιστήμιο στην προώθηση, δηλαδή μπορούμε να μπούμε στο E-Class, να στέλνουμε mail, να αναρτηθεί ανακοίνωση στις γραμματείες. Έπειτα, χρησιμοποιούμε πολύ τα social media, επειδή τα χρησιμοποιούν πολύ και οι φοιτητές. Διοργανώνουμε events, τα οποία αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για να μας γνωρίσουν. Μάλιστα, πολλά μέλη του οργανισμού ήρθαν πρώτα σε κάποιο event και ύστερα αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη AIESEC. Τέλος, αρθρογραφούμε σε κάποια media ή στέλνουμε ιστορίες με τις εμπειρίες των μελών μας.

«Για ό,τι πολεμήσουμε εμείς ως νέοι, αυτά θα έχουμε».

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες του JobiGator.gr;

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και το χρέος μας είναι να τις αναζητήσουμε, χωρίς να υποκύπτουμε στον γενικότερο αρνητισμό. Να μην πτοούμαστε από όσα μας λένε, γιατί το μέλλον θα είναι όπως εμείς θα το καθορίσουμε. Για ό,τι πολεμήσουμε εμείς ως νέοι, αυτά θα έχουμε.

Έχει διαβαστεί 563 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μάιος 2015 15:46
jobigator

Ο jobigator είναι ο διαχειριστής αυτής της ιστοσελίδας

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/jobigatorgr

Προσθηκη νεου σχολιου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Newsletter

Μείνετε πάντα ενήμεροι στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εργασίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(επικοινωνία σχετικά με διαφήμιση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Διεθνείς Ευκαιρίες για Προσωπική Ανάπτυξη μέσω της AIESEC