Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Innovathens: Ο Κόμβος Καινοτομίας στο Κέντρο της Αθήνας - Επιχειρηματικές Δυνατότητες & Προοπτικές

Innovathens: Ο Κόμβος Καινοτομίας στο Κέντρο της Αθήνας - Επιχειρηματικές Δυνατότητες & Προοπτικές

Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το INNOVATHENS, ο κόμβος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων συμπλήρωσε την 1η Μαΐου μόλις τον πρώτο χρόνο ζωής! Ωστόσο, έχει γίνει ήδη σημείο αναφοράς της πόλης. Κατόρθωσε όχι μόνο να προσελκύσει συνδέσμους και επιχειρήσεις που ασχολούνται με την καινοτομία αλλά και να διεξάγει πάνω από 120 εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, ανοίγοντας τις πύλες της Τεχνόπολης στο Γκάζι σε χιλιάδες επισκέπτες. Συναντήσαμε τον κύριο Αντώνη Οικονόμου, Διευθυντή του INNOVATHENS, για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τις προοπτικές της καινοτομικής επιχειρηματικότητας και τη στήριξη που παρέχεται σε αυτήν μέσω του κόμβου.

Τί είναι το INNOVATHENS και σε ποιους απευθύνεται;

To INNOVATHENS είναι μια πρωτοβουλία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και λειτουργεί ως κόμβος ενίσχυσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην πόλη της Αθήνας. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Φιλοδοξεί να δώσει τις υπηρεσίες που απαιτούνται ώστε ένας νέος που θέλει να επιχειρήσει ή ένας νέος που ήδη επιχειρεί να μπορέσει αφενός να βελτιώσει τις επιχειρηματικές διαδικασίες και αφετέρου να διασχίσει όλες τις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την πώληση του προϊόντος ή της υπηρεσίας του, ει δυνατόν και εκτός Ελλάδος. Άρα ενισχύει την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια νέων επιχειρήσεων που θέλουν να καινοτομήσουν.

Πώς παρέχεται αυτή η υποστήριξη στις επιχειρήσεις;

Το πρώτο στάδιο λειτουργίας αποσκοπεί στη διάχυση της πληροφορίας και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου δυνατού κοινού. Είναι εύλογο μια πρωτοβουλία του Δήμου της Αθήνας να έχει έναν μαζικό χαρακτήρα σε πρώτη φάση. Σε αυτή την πρώτη φάση, προσπαθήσαμε να δώσουμε στους νέους της Αθήνας –άνεργους ή όχι– μια εικόνα για το τί συμβαίνει γύρω από την καινοτομία σε αυτήν την πόλη, να τους δώσουμε μια σειρά από παραδείγματα για το τί συμβαίνει και εκτός Ελλάδος και –το κυριότερο ενδεχομένως– να τους δώσουμε τη δυνατότητα να δικτυωθούν με άλλους παράγοντες αυτού του λεγόμενου «οικοσυστήματος καινοτομίας», δηλαδή με πανεπιστημιακούς, επιχειρηματίες, ερευνητές. Αυτοί, από τη δικιά του σκοπιά ο καθένας, έχουν κάποια σχέση με την καινοτομία και την ανάπτυξη μιας δραστηριότητας πάνω σε αυτή.

Η δεύτερη φάση του INNOVATHENS, η οποία θα είναι πιο στοχευμένη και πιο συγκεκριμένη, αφορά τη λειτουργία ενός «Επιχειρηματικού Επιταχυντή». Πρόκειται για ένα σύστημα που θα μπορέσει να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής και θα βοηθήσει νέους ανθρώπους που θέλουν είτε να επιχειρήσουν είτε να ενισχύσουν αυτό που κάνουν ήδη. Σε αυτό όχι μόνο προσβλέπουμε αλλά και το θεωρούμε βασικό μας μέλημα, ώστε να μπορέσει ο κόμβος να πραγματοποιήσει τους στόχους του, να δείξει δηλαδή ότι πρακτικά βοηθά τους νέους επιχειρηματίες στην προσπάθειά τους να καινοτομήσουν.

Φιλοξενείτε κάποιες επιχειρήσεις στον κόμβο του INNOVATHENS;

Το INNOVATHENS από την αρχή συνεργάστηκε με έξι συνδέσμους ή ενώσεις υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες σχετίζονται με κινητές εφαρμογές, με ανάπτυξη εφαρμογών ανοικτού λογισμικού, με βιοτεχνολογία, με μικροηλεκτρονική. Οι σύνδεσμοι αυτών των εταιρειών έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην επιτυχία των προγραμμάτων μας μέχρι τώρα και νομίζουμε ότι θα είναι πολύ σημαντική η συμβολή τους στη λειτουργία του «Επιχειρηματικού Επιταχυντή» σε δεύτερη φάση.

«Θα προσελκύσουμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν νέες ιδέες».

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία στους νέους που θέλουν να καινοτομήσουν μέσω του Δήμου της Αθήνας;

Αυτή τη στιγμή (σσ. 29/1/2015) η απάντηση είναι «όχι», αν θέλουμε να μιλήσουμε για άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι στη λειτουργία του «Επιχειρηματικού Επιταχυντή» να εντάξουμε μια σειρά από εκδηλώσεις στις οποίες θα προσέλθουν άνθρωποι από τον επιχειρηματικό κόσμο και από την κόσμο των εταιρειών venture ή επιχειρηματικών αγγέλων, δηλαδή άνθρωποι που θέλουν να επενδύσουν σε νέες ιδέες. Θα τους παρουσιάσουμε τα σχήματα που θα είναι ενταγμένα στον «Επιχειρηματικό Επιταχυντή», ώστε να μπορέσουν από τη δικιά τους σκοπιά να τα αξιολογήσουν και να αποφασίσουν αν έχει νόημα η χρηματοδότηση κάποιων από αυτά. Επίσης, θα αναπτύξουμε μελλοντικά κάποιο crowd funding στο διαδίκτυο. Το βασικό είναι, όμως, ότι θα προσελκύσουμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν νέες ιδέες, για να δουν «τί παίζει».

Δίνεται, επομένως, μεγάλη έμφαση στη δικτύωση των καινοτόμων επιχειρήσεων μέσα από τον κόμβο.

Μέχρι στιγμής είναι το άλφα και το ωμέγα της λειτουργίας του κόμβου. Στο πλαίσιο του «Επιχειρηματικού Επιταχυντή» θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και η προσφορά συμβουλευτικών υπηρεσιών mentoring και coaching στους νέους επιχειρηματίες. Αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα δικτύωσης αλλά θα παίρνουν πλέον και συγκεκριμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις εταιρείες τους.

«Καινοτομία είναι κάθε προσπάθεια να δημιουργήσει κάτι καινούριο, στο πεδίο όπου έχεις τις γνώσεις και το ταλέντο».

Πολλή συζήτηση γίνεται για την έννοια της «καινοτομίας». Τελικά, ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο του όρου «καινοτομία»;

Όπως κάθε λέξη που γίνεται σλόγκαν, έτσι και η «καινοτομία» έχει τον ευρύ και τον στενό της ορισμό. Εμείς στον κόμβο αυτό δίνουμε την έμφαση στον ευρύ ορισμό. Καινοτομία είναι κάθε προσπάθεια να δημιουργήσεις κάτι καινούριο, κάτι νεωτερικό, κάτι νεωτεριστικό, στο πεδίο όπου έχεις τις γνώσεις και το ταλέντο. Με λίγα λόγια, η καινοτομία έχει σχέση με οποιονδήποτε τομέα οικονομικής δραστηριότητας, από το τρόφιμο μέχρι τον τουρισμό και από την υψηλή τεχνολογία μέχρι τις μεταφορές. Αναφέρω τέσσερα μεταξύ τους διαφορετικά παραδείγματα που έχουν, όμως, ενταγμένα στον πυρήνα της δράσης τους κάποια στοιχεία καινοτομικά. Αυτά αφορούν είτε την τεχνολογία που χρησιμοποιείς είτε την ιδέα που είναι καινούρια και μπορεί να προχωρήσει στην αγορά ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

Είναι σημαντικός ο ορισμός που δίνετε, διότι πολλοί έχουν ταυτίσει την καινοτομία αποκλειστικά με νέες ψηφιακές εφαρμογές.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένας στενός ορισμός της καινοτομίας ή ότι πρόκειται για έναν ορισμό του συρμού, δηλαδή ότι η καινοτομία συνδέεται απαραιτήτως με νέες τεχνολογίες. Ασφαλώς σχετίζεται με τη χρήση νέων τεχνολογιών παντός είδους αλλά και με κάθε πεδίο οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η χώρα έχει ταλέντα στη λεγόμενη «δημιουργική βιομηχανία», στην «πολιτιστική βιομηχανία», στις τουριστικές υπηρεσίες, στα τρόφιμα, στην εστίαση. Τα πεδία αυτά όχι μόνο παράγουν καινοτομία αλλά και την έχουν ανάγκη για να επεκταθούν και να αναπτυχθούν.

Στον πολιτισμό τι είδους καινοτομία μπορεί να παρατηρηθεί;

Στον πολιτισμό υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου, δύο δυνατότητες να καινοτομήσει κάποιος. Η μία δυνατότητα συνδέεται με τη χρήση τεχνολογιών ενημέρωσης, διάδοσης πληροφορίας και οργάνωση μιας υπηρεσίας συναφούς προς την ενημέρωση του αποδέκτη των πολιτιστικών προϊόντων μέσω διαδικτύου, κινητών εφαρμογών και πληροφορικής εν γένει. Η δεύτερη δυνατότητα που μπορεί να έχει μια εταιρεία που ασχολείται με την πολιτιστική δραστηριότητα αφορά την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τα οποία το κοινό μπορεί να μην έχει καν φανταστεί, χωρίς να σχετίζονται οπωσδήποτε με τις υψηλές τεχνολογίες. Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να φτιάξει ένα καινούριο κόσμημα που θα έχει χαρακτηριστικά που δεν έχουν ξανακυκλοφορήσει στην αγορά. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει ένα σύνολο από κοινές δράσεις ανάμεσα σε designers, προκειμένου να αναπτυχθεί μια δραστηριότητα που αφορά το design. Μπορεί να συνδέσει, τέλος, την πολιτιστική δραστηριότητα με υψηλές τεχνολογίες.

«Υπάρχει μια μεγάλη ανάπτυξη από νέα παιδιά που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι καινοτομικό».

Οι νέες καινοτόμες επιχειρήσεις σε ποιους κλάδους εστιάζουν και ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας τους;

Δύσκολη ερώτηση, γιατί δυστυχώς σε αυτήν τη χώρα δεν έχουμε μάθει ακόμα –παρόλα όσα μας συνέβησαν– στη συλλογή, επεξεργασία και παρουσίαση συγκεκριμένων δεδομένων… Ένας από τους στόχους του INNOVATHENS είναι να δώσει μια πρώτη γεύση από το τί αναπτύσσεται σε αυτό το οικοσύστημα σήμερα, οπότε θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Είμαστε στη φάση της συλλογής στοιχείων, ώστε να εκδοθούν σε βιβλίο ή στο διαδίκτυο και να έχουμε έστω και μία προκαταρτική εικόνα για το τί συμβαίνει στον χώρο της καινοτομίας στη χώρα μας.

Υπάρχει, πάντως, αυτήν τη στιγμή, κατά τα φαινόμενα, μια μεγάλη ανάπτυξη –δεν θα την έλεγα έκρηξη– από νέα παιδιά που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι καινοτομικό. Είναι βέβαιο ότι αυτή τη στιγμή, επειδή έχουμε χαρτογραφήσει τον χώρο της επιχειρηματικότητας, υπάρχουν δύο ειδών πυκνώσεις. Η μία αφορά τη δημιουργία πάρα πολλών κόμβων που μαζεύουν ανθρώπους είτε για να τους μιλήσουν είτε για να βοηθήσουν να εκκολαφθούν οι ιδέες τους, τα λεγόμενα “hubs” που συναντώνται στην πόλη. Υπάρχουν και πάρα πολλά εγχειρήματα startups που ξεκινούν εκ του μηδενός, βρίσκουν φτηνούς χώρους, εγκαθίστανται –μιας και έχουν πέσει τα ενοίκια ιδίως στο κέντρο της Αθήνας– και αρχίζουν να δουλεύουν. Ωστόσο, δεν έχουμε στοιχεία ούτε για την ποσότητα των νέων εγχειρημάτων ούτε για το ποσοστό της επιτυχίας τους.

«Οι καινοτόμες εταιρείες διαπρέπουν κυρίως σε δραστηριότητες εξωστρεφείς».

Τα καινοτομικά προϊόντα είναι όντως εμπορεύσιμα, δηλαδή διοχετεύονται στην ελληνική ή τη διεθνή αγορά;

Η καινοτομία ασφαλώς και είναι εμπορεύσιμη. Υπάρχουν παραδείγματα εταιρειών που ξεκίνησαν με βασικό στόχο να φτιάξουν ένα καινούριο προϊόν, σε τομείς όπως τα τρόφιμα, η πολιτιστική βιομηχανία, οι εφαρμογές κινητών, οι εφαρμογές αεροδιαστημικής, και να το πουλήσουν εκτός Ελλάδος. Εδώ, ο Σύνδεσμος Αεροδιαστημικής –που συνεργάζεται με το INNOVATHENS– εκπροσωπεί κυρίως εταιρείες εξωστρεφείς. Δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες εκμεταλλευόμενοι δορυφορικά δεδομένα για διάφορους λόγους, όπως να μετρήσουν εκτάσεις στην επιφάνεια του εδάφους ή να δώσουν πληροφορίες στον αγρότη για την περιοχή του. Αυτή τη στιγμή οι καινοτόμες εταιρείες διαπρέπουν κυρίως σε δραστηριότητες εξωστρεφείς. Υπάρχουν, φυσικά, και επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες είναι γνωστές στο κοινό, που έχουν καινοτομήσει και έχουν μεγάλη διεισδυτικότητα στην ελληνική αγορά.

Η ελληνική αγορά είναι έτοιμη να δεχθεί καινούρια προϊόντα πέραν των συνηθισμένων;

Νομίζω ναι, αν και εμφανίζει αρκετές αδυναμίες: μικρό μέγεθος και κατακερματισμό. Σε κάποιους τομείς, φαίνεται, όμως, να έχει τη δεκτικότητα που χρειάζεται ώστε να ενσωματώσει την καινοτομία.

«Χρειάζονται κίνητρα που συνδέονται με τη σταθερότητα όλου του συστήματος».

Είναι εφικτή η ανάπτυξη της οικονομίας και ο περιορισμός της ανεργίας, ως έναν βαθμό, μέσω των καινοτόμων startups;

Η απάντησή μου είναι θετική αλλά αφορά μια σχετικά χαμηλή κλίμακα. Είναι λίγο παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε με ενθουσιασμό ή με υπερβολικές προβλέψεις για τις προοπτικές αυτές. Θα βοηθήσει η καινοτομία στην αύξηση του ΑΕΠ σε μικρό βαθμό και θα δημιουργήσει κάποιες θέσεις εργασίας. Χρειάζονται κίνητρα, όχι τα κλασικά των επιδοτήσεων αλλά κίνητρα σε νέους ανθρώπους που έχουν να κάνουν με τη διευκόλυνσή τους ακόμα και στο απλό θέμα, να βρουν έναν χώρο να δουλεύουν. Χρειάζονται, επίσης, κίνητρα που συνδέονται με τη σταθερότητα όλου του συστήματος, ιδίως στους τομείς της φορολογίας και της ασφάλισης. Πρέπει να ξέρει όποιος ξεκινά ότι έχει να αντιμετωπίσει ένα σύστημα σαφές και προσδιορισμένο, ώστε να το λάβει υπόψη του στην επιχειρηματική του απόπειρα.

«Ένας από τους βασικούς στόχους του «Επιχειρηματικού Επιταχυντή» είναι να δώσει στους νέους τη δυνατότητα αφενός δικτύωσης και στέγασης και αφετέρου υγιούς εκκίνησης με εξωστρεφή προσανατολισμό».

Εκτός από τη δεδομένη οικονομική αστάθεια, ποιες δυσκολίες μπορεί να συναντήσει ένας νέος επιχειρηματίας;

Τώρα ζούμε την επιχειρηματικότητα ανάγκης. Αν στρέψουμε το βλέμμα γύρω μας, βλέπουμε πάρα πολλούς νέους να επιχειρούν. Χωρίς να θέλω καθόλου να το υποτιμήσω, το 90-95% αυτών των επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στην εστίαση ή τη διασκέδαση. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό νέων που επιχειρούν στην καινοτομία, έχουν κάποιες καλές ιδέες και έχουν κάποιες προοπτικές. Εκείνο που τους λείπει είναι, ενδεχομένως, μια συγκροτημένη προσπάθεια ώστε η επιχείρησή τους να είναι στημένη εξαρχής σε σωστές βάσεις. Ένας από τους βασικούς στόχους, όχι μόνο του INNOVATHENS ως «Επιχειρηματικού Επιταχυντή» αλλά και πολλών κόμβων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που λειτουργούν στην πόλη, είναι να δώσουν στους νέους τη δυνατότητα αφενός δικτύωσης και στέγασης και αφετέρου υγιούς εκκίνησης με εξωστρεφή προσανατολισμό.

Το INNOVATHENS μέσα από ποιες εκδηλώσεις στηρίζει την επιχειρηματικότητα;

Εκτός από την επικείμενη δράση του «Επιταχυντή», υπάρχουν πέντε άξονες εκδηλώσεων. Ο πρώτος είναι η παρουσίαση επιτυχημένων επιχειρηματικών παραδειγμάτων. Ο δεύτερος αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας, όπου χρησιμοποιούνται οι σχέσεις μας με το εξωτερικό, φέρνοντας εδώ ειδικούς που αναφέρονται στην εμπειρία των χωρών τους από την καινοτομία. Υπάρχει ο άξονας της εκπαίδευσης τόσο σε τεχνικές όσο και σε επιχειρηματικές δεξιότητες, ο οποίος αποδεικνύεται όλο και πιο σημαντικός. Επίσης, λαμβάνουν χώρα μια σειρά εκδηλώσεων δικτύωσης. Πέμπτον, σε ορισμένες εκδηλώσεις παρέχονται άτυπες υπηρεσίες συμβουλευτικής από τους συνδέσμους που συνεργάζονται με το INNOVATHENS και από έμπειρους ανθρώπους που έχουν ενταχθεί στις δραστηριότητες αυτές.

«Προωθείται η ανάπτυξη δεξιοτήτων που ξεπερνούν τις κλασικές, τυπικές, τεχνικές δεξιότητες και πρέπει να τις έχει ένας νέος άνθρωπος».

Δεν είμαι σίγουρος ότι όσοι ξεκινούν μια επιχείρηση μέσα στην κρίση έχουν την απαραίτητη κατάρτιση, ώστε να πετύχουν στη δραστηριότητά τους.

Υπάρχει αυτή η όψη των πραγμάτων αλλά και η αντίθετη όψη. Σύμφωνα με τη δεύτερη προωθείται η ανάπτυξη δεξιοτήτων που ξεπερνούν τις κλασικές, τυπικές, τεχνικές δεξιότητες και πρέπει να τις έχει ένας νέος άνθρωπος. Ακόμη κι αν δεν είναι αυτός που τελικώς θα επιχειρήσει, μπορεί να μπει στην επιχείρηση και θα αναπτύξει το προϊόν. Χωρίς ανάπτυξη προϊόντος ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ο συνδυασμός δικτύωσης και κατάρτισης δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε ο επιχειρηματίας να συναντήσει τον developer, τον άνθρωπο που θα του κάνει τη δουλειά.

Πόσα χρόνια λειτουργίας έχει συμπληρώσει το INNOVATHENS και πόσους «φίλους» έχει κερδίσει μέχρι σήμερα;

Είμαστε νεοσσοί! Ξεκινήσαμε την 1η Μαΐου 2014, πριν από εννέα μήνες περίπου. Έχουμε κάνει πάνω από εκατόν είκοσι εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, το οποίο είναι εξωφρενικός αριθμός για έναν νέο οργανισμό. Κάθε μέρα διεξάγεται και μια εκδήλωση με τη μορφή ομιλίας και συζήτησης, σεμιναρίου, φεστιβάλ ή έκθεσης καινοτομίας ή ημέρες καριέρας. Οι εκδηλώσεις μας έχουν, λοιπόν, μια μικτή σύνθεση ως προς τη μορφή τους. Έχουν περάσει από το INNOVATHENS πάνω από επτά χιλιάδες κόσμος, έχουν απαντήσει στο ερωτηματολόγιό μας πάνω από χίλια πεντακόσια άτομα. Άρα έχουμε ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα των επισκεπτών μας, των κατηγοριών στις οποίες ανήκουν (π.χ. γυναίκα, άνδρας, άνεργος, επιχειρηματίας, νέος επιχειρηματίας) και των λόγων για τους οποίους έρχονται. Είναι αυτό, όπως και η αποτύπωση του οικοσυστήματος που σας είπα, ένα από τα πράγματα που σκοπεύουμε να επεξεργαστούμε, όχι ως υλικό προς δημοσίευση αλλά ως εργαλείο για τη δική μας βελτίωση. 

Έχει διαβαστεί 625 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Μάιος 2015 18:07
jobigator

Ο jobigator είναι ο διαχειριστής αυτής της ιστοσελίδας

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/jobigatorgr

Προσθηκη νεου σχολιου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Newsletter

Μείνετε πάντα ενήμεροι στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εργασίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(επικοινωνία σχετικά με διαφήμιση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Innovathens: Ο Κόμβος Καινοτομίας στο Κέντρο της Αθήνας - Επιχειρηματικές Δυνατότητες & Προοπτικές