Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Μπορεί ένας μηχανικός να ασχοληθεί με την ιστορία;

Μπορεί ένας μηχανικός να ασχοληθεί με την ιστορία;

05 Ιούνιος 2015 Από ΑΡΘΡΑ Προσθήκη σχολίου
Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η απάντηση -αν και αναπάντεχη για πολλούς είναι "Ναι"! Εκτός από τους αρχαιολόγους, σε μια ανασκαφή είναι απαραίτητες και διάφορες ειδικότητες γιατρών και μηχανικών (π.χ. τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες και μεταλλουργοί). Στην Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- και στην Αμερική λαμβάνει χώρα μεγάλος αριθμός ανασκαφών, ενώ τα μουσεία προσλαμβάνουν ειδικούς, προκειμένου να μελετήσουν και να συντηρήσουν τα εκθέματά τους.

Κάποιες από αυτές τις ειδικότητες εντάσσονται στον κλάδο της αρχαιομετρίας, δηλ. της επιστημονικής διαχείρισης και ερμηνείας των ανασκαφικών δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει και τη συντήρηση των ευρημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται αναλύσεις προκειμένου να προσδιοριστούν στοιχεία όπως:

- η χρονολόγηση των ευρημάτων βάσει του C 14

- η αυθεντικότητα ενός μνημείου ή έργου τέχνης

- η προέλευση της πρώτης ύλης (π.χ. μετάλλου, μέσω ανάλυσης των προσμίξεων στο εύρημα)

- οι τεχνικές και τα υλικά που ενδείκνυνται για την αποκατάσταση ενός μνημείου,

- η κατανόηση των αρχαίων τεχνολογιών

- η εικόνα του φυσικού ή αστικού περιβάλλοντος

-  τα βιολογικά χαρακτηριστικά ανθρώπων (σε ταφές) κ.α.

Στην Ελλάδα με τον τομέα της αρχαιομετρίας ασχολούνται τα εξειδικευμένα εργαστήρια πανεπιστημίων, καθώς και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Σε διεθνές επίπεδο, πανεπιστήμια, όπως αυτό της Οξφόρδης (UK) ή του Μισσούρι (USA), καθως και τα μεγάλα αρχαιλογικά μουσεία (π.χ. Βρετανικό Μουσείο), χρησιμοποιούν επιστήμονες θετικών και τεχνολογικών τομέων, για να πετύχουν πιο ολοκληρωμένα ερευνητικά αποτελέσματα.

Πέραν της αρχαιομετρίας, σε μια ανασκαφή πάντοτε χρειάζονται μηχανικοί. Αρχικά ο τοπογράφος θα προσδιορίσει τα όρια του αρχαιολογικού χώρου, ενώ οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί θα κάνουν τις απαραίτητες διευθετήσεις που αφορούν τα κτίσματα του χώρου αυτού. Μια από τις αρμοδιότητές τους είναι η μελέτη στατικότητας των αρχαίων κτισμάτων και η ασφαλής απομάκρυνση μερών τους για συντήρηση.

Η επικαιρότητα έχει αναδείξει δυο πολύ σημαντικά παραδείγματα ερευνών στις οποίες η συμβολή των ειδικών ήταν απαραίτητη. Το πρώτο είναι η αποκατάσταση και ερμηνεία του μηχανισμού των Αντικυθήρων, όπου χρειάστηκαν μηχνήματα υψηλής τεχνολογίας για το έργο. Το δεύτερο παράδειγμα είναι ο Τύμβος της Αμφίπολης (θέση Καστά), ο οποίος χρειάστηκε υποστηλωτικά έργα και τοπογραφική απεικόνιση της περιοχής, ώστε να αποκαλυφθεί το μέγεθος του μνημείου.

Η συμβολή των αρχαιολόγων είναι αναμφίβολα καθοριστική σε κάθε είδους αρχαιολογική έρευνα. Ωστόσο, οι δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από τη συμμετοχή άλλων ειδικοτήτων οδηγούν στην ευκολότερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή συμπερασμάτων. Η τάση που επικρατεί διεθνώς οδηγεί, εύλογα, σε μια διεπιστημονική προσέγγιση της ιστορικής έρευνας. Για τον λόγο αυτόν, οι ευκαιρίες απασχόλησης θετικών επιστημόνων και –κυρίως- μηχανικών στον τομέα αυτό ολοένα και αυξάνονται. 

Έχει διαβαστεί 383 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιούνιος 2015 15:44
jobigator

Ο jobigator είναι ο διαχειριστής αυτής της ιστοσελίδας

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/jobigatorgr

Προσθηκη νεου σχολιου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Newsletter

Μείνετε πάντα ενήμεροι στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εργασίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(επικοινωνία σχετικά με διαφήμιση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Μπορεί ένας μηχανικός να ασχοληθεί με την ιστορία;