Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Συνέντευξη των Διοργανωτών του 1ου Soft Skills Academy

Συνέντευξη των Διοργανωτών του 1ου Soft Skills Academy

09 Ιούνιος 2015 Από ΑΡΘΡΑ Προσθήκη σχολίου
Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 40 φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην πρώτη Soft Skills Academy. Επρόκειτο για ένα διήμερο σεμινάριο ανάπτυξης προσωπικών δεξιοτήτων, καθώς όλο και περισσότερο αυτά απαιτούνται τόσο στην επαγγελματική ζωή όσο και στην καθημερινή ζωή των νέων. Η διοργάνωση, που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, απευθύνεται σε φοιτητές και νέους αποφοίτους ανώτατης εκπαίδευσης. Η πρωτοβουλία ανήκει στον φοιτητικό οργανισμό Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου EESTEC LC Athens, ο οποίος προσέλκυσε στελέχη - υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού από εταιρείες και φορείς, για την εκπαίδευση των συμμετεχόντων. Με αυτήν την ευκαιρία, οι οργανωτική ομάδα παρουσίασε στον JobiGator.gr τη νέα δραστηριότητά της.

- Πώς ξεκίνησε το Soft Skills Academy και σαν πρώτη φορά που γίνεται είδατε την απήχηση που περιμένατε;

Το Soft Skills Academy διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον φοιτητικό οργανισμό Ηλεκτρολόγων Μηχανικών EESTEC LC Athens. Η αρχική ιδέα ήρθε από το εξωτερικό, από τις άλλες τοπικές επιτροπές της EESTEC, όπου γινόταν συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Παρατηρήσαμε ότι υπήρχε ένα κενό στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας σχετικά με την εκμάθηση των Soft Skills (δηλαδή πώς να κάνεις μια παρουσίαση, πώς να είσαι πιο αποδοτικός σε μια ομάδα, πώς να επικοινωνείς αποδοτικότερα και πώς να γίνεις καλύτερος ηγέτης κ.ο.κ.) και παρόλο που δεν διδάσκονταν ζητούνταν και ήταν απαραίτητα να τα διαθέτει ένας μελλοντικός εργαζόμενος. Μόνο δυο τρόποι υπήρχαν να τα είχε εξασκήσει κανείς, πρώτον τυχαία, δηλαδή μέσω κοινωνικών συναναστροφών και ενασχόληση του σε ομάδες να είχε κάποια skills έμφυτα και απλά να του δόθηκε η ευκαιρία να τα αναπτύξει και δεύτερον να είχε επενδύσει μεγάλο χρηματικό ποσό για να παρακολουθήσει αντίστοιχο σεμινάριο.

Εμείς λοιπόν, σύμφωνα με τους στόχους και τις αξίες μας σαν φοιτητικός οργανισμός αδράξαμε την ευκαιρία και αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το πρώτο Soft Skills Academy Ελλάδα στο οποίο θα μπορεί να συμμετέχει ο καθένας αφού συμπληρώσει μια απαιτητική αίτηση (~μέσος χρόνος απάντησης 40 λεπτά) που δηλώνει τους λόγους που θέλει να το παρακολουθήσει. Οι δηλώσεις συμμετοχής ξεπέρεσαν τις προσδοκίες, μιας και χρειάστηκε να αξιολογήσουμε πάνω από 160 αιτήσεις ώστε να καταλήξουμε στους 40 τελικούς επιτυχόντες. Είμαστε ευχαριστημένοι με την μέχρι τώρα διοργάνωση της εκδήλωσης και ευελπιστούμε στο μέλλον να καθιερωθεί και να διεξάγεται κάθε χρόνο, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι συμμετέχοντες να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα υψηλού επιπέδου διαδραστικό σεμινάριο, το οποίο θα τους φανεί χρήσιμο σε πολλές εκφάνσεις της ζωής τους τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Περιγράψτε τί είδαν οι συμμετέχοντες το Σαββατοκύριακο 6 & 7 Ιουνίου.

Το Soft Skills Academy είναι ένα διήμερο σεμινάριο ανάπτυξης κοινωνικών δεξιότητων, που πραγματοποιήθηκε στις 6 & 7 Ιουνίου.

Την πρώτη ημέρα, διεξήχθη η τελετή έναρξης όπου έγινε η αναλυτική περιγραφή του προγράμματος και των στόχων της εκδήλωσης, ενώ χαιρετισμό προς τους παρευρισκομένους απηύθυναν η οργανωτική επιτροπή, οι εκπαιδευτές και οι υποστηρικτές. Τότε μάλιστα, έγιονε ο διαχωρισμός των συμμετεχόντων σε 2 groups.

Συνολικά και τις δύο ημέρες έλαβαν χώρα τέσσερα διαδραστικά σεμινάρια, δύο την κάθε ημέρα, που περιλάμβαναν μεθόδους μη τυπικής μάθησης. Τα θέματα των σεμιναρίων αφορούσαν Presentation Skills, Emotional Intelligence, Communication Skills και Creativity. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα coffee breaks και ένα lunch break κάθε ημέρα.

Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης, με έναν σύντομο απολογισμό της Ακαδημίας και την απονομή των πιστοποιητικών παρακολουθήσης στους συμμετέχοντες.

Τί κερδίζουν οι συμμετέχοντες; Yπάρχει κάποιο κόστος, καθώς παρόμοιες εκδηλώσεις χρεώνουν αρκετά;

Το Soft Skills Academy απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές και νέους αποφοίτους και η συμμετοχή τους σε αυτό είναι εντελώς δωρέαν, όπως και όλες οι δράσεις που διοργανώνονται από το φοιτητικό μας οργανισμό. Παρόλο που είναι η πρώτη χρονιά που διοργανώνεται, εισπράξαμε μια πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους φοιτητές διαφόρων σχολών και αυτό γιατί πιστεύουμε πως οι συμμετέχοντες στην Ακαδημία αυτή έχουν να κερδίσουν πολλά. Καταρχάς, η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων (soft skills) αποτελεί σημαντικό προσόν της προσωπικότητας ενός ατόμου. Το πανεπιστήμιο δυστυχώς, δεν προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, αφού στοχεύει περισσότερο στην αναπτυξη των τεχνικών ικανοτήτων (hard skills) των φοιτητών. Παρά ταύτα τα soft skills είναι απαραίτητα στην επαγγελματική ζωή, και πολλές φορές ίσως αποδειχθούν πιο σημαντικά από τα hard skills, καθώς ο ισορροπημένος συνδυασμός και των δύο είναι η σωστή συνταγή για τη διεκπεραίωση ενός έργου, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο είτε σε προσωπικό.

Το Soft Skills Academy λοιπόν, μέσα από τέσσερα διαδραστικά training sessions, που περιλαμβάνουν μεθόδους μη τυπικής μάθησης, αποτελεί το έναυσμα για τους συμμετέχοντες προκειμένου να συνεχίζουν να εξελίσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες καθημερινά. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, τόσο σε βιωματικό επίπεδο, όσο και έμπρακτα, καθώς δίνεται πιστοποιητικό παρακολούθησης. Τέλος, το networking (επαγγελματική διασύνδεση) καθ’ όλη τη διάρκεια της διημερίδας προσφέρει στους συμμετέχοντες την εμπειρία της συναναστροφής με επαγγελματίες εκπαιδευτές καθώς και νέους με αντίστοιχα ενδιαφέροντα και προβληματισμούς.

Ποιός είναι ο στόχος της εκδήλωσης και τι θέλετε να πετύχετε εσείς μέσω αυτής;

Όραμά μας είναι κάθε νέος να έχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης πάνω σε θέματα μη τυπικής μάθησης ώστε να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες στο βέλτιστο βαθμό και κατ' επέκταση να εφοδιαστεί κατάλληλα τόσο για τον επαγγελματικό τομέα όσο και τη ζωή του γενικότερα.

Στο πλαίσιο αυτού του οράματος, στοχεύουμε τόσο στην καθιέρωση του Soft Skills Academy σε ετήσια βάση όσο και στην πραγματοποίηση μικρότερου βεληνεκούς training sessions του φοιτητικού οργανισμού EESTEC LC Athens σε συνεργασία με άλλους φορείς και εταιρείες, προκειμένου να βοηθήσουμε αποτελεσματικά όλους τους νέους να εξελιχθούν προσωπικά αλλά και επαγγελματικά, αναπτύσσοντας τις κοινωνικές τους δεξιότητες εξίσου με τις τεχνικές.

Έχει διαβαστεί 589 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιούνιος 2015 13:52
jobigator

Ο jobigator είναι ο διαχειριστής αυτής της ιστοσελίδας

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/jobigatorgr

Προσθηκη νεου σχολιου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Newsletter

Μείνετε πάντα ενήμεροι στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εργασίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(επικοινωνία σχετικά με διαφήμιση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Συνέντευξη των Διοργανωτών του 1ου Soft Skills Academy