Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Άμεση αποστολή βιογραφικού

Άμεση αποστολή βιογραφικού

02 Σεπτέμβριος 2014 Από ΑΡΘΡΑ Προσθήκη σχολίου
Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι υπεύθυνοι Ανθρώπινου Δυναμικού των εταιρειών, όποτε ερωτώνται, τονίζουν τη σημασία της έγκαιρης αποστολής βιογραφικού για μια νέας θέση εργασίας.

Είναι γνωστό ότι η δημοσίευση μιας αγγελίας, ακόμη και στο εταιρικό site, θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό βιογραφικών. Ο αριθμός αυτός μπορεί, μάλιστα, να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, αν η εταιρεία που προκηρύσσει τη θέση είναι ένα «δυνατό όνομα» στην αγορά. Φαίνεται, δηλαδή, ότι οι αναζητούντες εργασία νιώθουν πιο πρόθυμοι να στείλουν σε μια μεγάλη επωνυμία, παρά να ψάξουν διαθέσιμες θέσεις σε πιο μικρές εταιρείες. Εκεί ενδέχεται ο ανταγωνισμός για τις ευκαιρίες απασχόλησης να είναι πιο περιορισμένος και διαφορετικές οι συνθήκες εργασίας.

Αυτή η πληθώρα προσφοράς εργαζομένων έχει δημιουργήσει πρόβλημα στα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού ως προς τη διαχείριση των βιογραφικών. Είναι συχνά τέτοιος ο όγκος τους, ώστε η ανάγνωση όλων μοιάζει με άθλο. Συνεπώς, είτε αναθέτουν τη διαλογή των βιογραφικών σε εταιρείες recruitment είτε επιτρέπουν μόνο τη διερευνητική αποστολή βιογραφικών, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φτιάχνοντας μια βάση προφίλ υποψήφιων εργαζομένων για την περίπτωση που θα προκύψει κάποια θέση.

Η τρίτη διέξοδος των τμημάτων HR είναι η εξέταση όσων CV ληφθούν τις πρώτες δύο ημέρες από την δημοσίευση της αγγελίας. Όσα φτάνουν δε αργότερα υποτίθεται ότι καταχωρούνται στο αρχείο για μελλοντικές ανάγκες. Η πρακτική αυτή έχει το προφανές μειονέκτημα ότι αγνοούνται αρκετοί υποψήφιοι υψηλού επιπέδου, επειδή απλώς καθυστέρησαν την αποστολή του CV τους. Από την άλλη πλευρά, «επιβραβεύονται» όσοι παρακολουθούν στενά την εταιρεία, ώστε αντιλήφθηκαν έγκαιρα την ανοιχτή θέση και είχαν το βιογραφικό τους έτοιμο προς αποστολή.

Είναι, επίσης, θετικό στοιχείο το γεγονός ότι μια επιχείρηση επιλέγει η ίδια το προσωπικό της. Ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει ότι η αίτησή του θα αξιολογηθεί από τον κατάλληλο άνθρωπο ή –τουλάχιστον- θα φτάσει στον τελικό αποδέκτη, στην ίδια την εταιρεία. Τα στελέχη της γνωρίζουν ακριβώς τις ανάγκες της και τη νοοτροπία της, ώστε μπορούν να προβούν στη βέλτιστη επιλογή, η οποία θα είναι δίκαιη όχι μόνο για τον εργοδότη αλλά και για τον εργαζόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: είναι επιτακτική ανάγκη να στέλνονται τα βιογραφικά μόλις προκηρύσσεται μια θέση, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Για του λόγου το αληθές, εταιρική ιστοσελίδα, στο κομμάτι «ευκαιρίες απασχόλησης» είχε μια πολύ χαρακτηριστική ανακοίνωση αναφορικά με μια θέση που είχε ανοίξει. Η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «κάθε βιογραφικό απαιτεί χρόνο μελέτης για να εκτιμηθεί σωστά και να μην αδικηθεί ούτε η δική σας ούτε η δική μας πλευρά. Τα πρώτα βιογραφικά έτυχαν της ιδιαίτερης αυτής προσοχής και μελέτης με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συνεντεύξεις και καλύψεις κάποιων θέσεων».

Η ελληνική αγορά εργασίας, παρά τα σοβαρά μειονεκτήματα και τις αμφιλεγόμενες πρακτικές ορισμένων, κρύβει ευκαιρίες διόλου ευκαταφρόνητες. Απαιτείται, όμως, από τον υποψήφιο να είναι σε μόνιμη επαγρύπνηση και να δρα αποφασιστικά και αμέσως.

Έχει διαβαστεί 710 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Σεπτέμβριος 2014 12:28
jobigator

Ο jobigator είναι ο διαχειριστής αυτής της ιστοσελίδας

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/jobigatorgr

Προσθηκη νεου σχολιου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Newsletter

Μείνετε πάντα ενήμεροι στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εργασίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(επικοινωνία σχετικά με διαφήμιση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Άμεση αποστολή βιογραφικού