Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Χρήσιμα εργαλεία για την έρευνα αγοράς

Χρήσιμα εργαλεία για την έρευνα αγοράς

12 Σεπτέμβριος 2014 Από ΑΡΘΡΑ Προσθήκη σχολίου
Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το πρώτο βήμα για την έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι η έρευνα αγοράς. Πρόκειται, δηλαδή, για την καταγραφή αφενός των συνηθειών του καταναλωτικού κοινού και αφετέρου με τις υποδομές που διαθέτει η δυνητική έδρα μιας μελλοντικής επιχείρησης. Αυτή η έρευνα, αποδεικνύεται χαοτική χωρίς μέθοδο και εργαλεία. Πλέον όμως τα ελεύθερα δεδομένα από συγκεκριμένες ιστοσελίδες προσφέρουν σημαντική βοήθεια.

Το πρώτο βήμα είναι η αναζήτηση των δημογραφικών στοιχείων της περιοχής όπου θα ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση. Γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά των δυνητικών πελατών του, το target group, ο μελλοντικός επιχειρηματίας αναζητά μια έδρα πολλούς δυνητικούς πελάτες. Για τον σκοπό αυτό μελετά τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της περιοχής που τον ενδιαφέρει. Τέτοια χαρακτηριστικά είναι πρωτίστως το μέγεθος του συνολικού πληθυσμού ή αλλιώς το μέγεθος της τοπικής αγοράς. Ο αριθμός των κατοικιών, η κατανομή του πληθυσμού ανά ηλικία, φύλο, οικογενειακή κατάσταση ή μορφωτικό επίπεδο αποτελούν εξαιρετικά χρήσιμα δεδομένα. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα καλλυντικών ή ένας παιδότοπος απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό, το οποίο θα πρέπει να προσδιοριστεί. Ένα γενικό στοιχείο που θα πρέπει να προσεχθεί είναι το ποσοστό απασχόλησης που επηρεάζει καθοριστικά την αγοραστική ικανότητα των κατοίκων μιας περιοχής.

Το σύνολο των παραπάνω πληροφοριών για κάθε δήμο της Ελληνικής επικράτειας βρίσκεται καταχωρημένο στον Διαδραστικό Χάρτη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ο Χάρτης είναι ενημερωμένος με τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2011. Παρά την παρέλευση τριών χρόνων, ως επί το πλείστον, τα μεγέθη και οι τάσεις δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά, με εξαίρεση τα ποσοστά ανεργίας (τα οποία ανακοινώνονται σε μηνιαίες εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ ανά περιφέρεια).

Σε δεύτερο στάδιο ο εν δυνάμει επιχειρηματίας θα ελέγξει τις υποδομές της περιοχής του ενδιαφέροντός του, όπως το οδικό και συγκοινωνιακό δίκτυο ή τις δημόσιες υπηρεσίες με τις οποίες πρόκειται να συναλλάσσεται. Η εγγύτητα σε αυτά θα τον γλιτώσει από χαμένες εργατοώρες και άσκοπα έξοδα, ώστε είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Οι σχετικές πληροφορίες μπορούν να αντληθούν από την κρατική ιστοσελίδα geodata, όπου βρίσκεται ένα πολύ λειτουργικός διαδραστικός χάρτης της Ελλάδας. Από αυτόν μπορεί, πέραν των υποδομών, να εντοπίσει και τα σχολικά συγκροτήματα όλης της χώρας, τις προστατευόμενες φυσικές εκτάσεις ή την ποιότητα των υδάτων στις παραλίες. Τονίζονται τα παραπάνω, καθώς ενδέχεται να καθορίσουν την τοποθεσίας μιας εμπορικής, αγρο-γεωκτηνοτροφικής ή ξενοδοχειακής επιχείρησης αντίστοιχα. Για παράδειγμα, μια τουριστική μονάδα δεν μπορεί να τοποθετηθεί κοντά σε προστατευόμενη περιοχή ούτε σε παραλία ακατάλληλη για κολύμβηση.

Τόσο το site της ΕΛΣΤΑΤ όσο και το geodata αποτελούν σημαντικά εργαλεία στην έρευνα αγοράς, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με τις μελέτες των κεντρικών ή των τοπικών επιμελητηρίων. Έτσι, ο νέος επιχειρηματίας αποκτά τη δυνατότητα για πιο μελετημένα και συνειδητά βήματα και καλύτερη γνώση των τοπικών αγορών.

Έχει διαβαστεί 397 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Σεπτέμβριος 2014 16:28
jobigator

Ο jobigator είναι ο διαχειριστής αυτής της ιστοσελίδας

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/jobigatorgr

Προσθηκη νεου σχολιου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Newsletter

Μείνετε πάντα ενήμεροι στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εργασίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(επικοινωνία σχετικά με διαφήμιση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Χρήσιμα εργαλεία για την έρευνα αγοράς