Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Το μήνυμα των βάσεων των Πανελλαδικών 2014

Το μήνυμα των βάσεων των Πανελλαδικών 2014

12 Σεπτέμβριος 2014 Από ΑΡΘΡΑ Προσθήκη σχολίου
Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ανακοίνωση των φετινών βάσεων δίνει αφορμή να συζητηθούν σε βάθος τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και η ποιοτική σημασία τους. Από την εμπεριστατωμένη ανάλυσή τους είναι δυνατόν να διαφανούν οι τάσεις στην παιδεία αλλά και στην αγορά εργασίας.

 Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα

Το αρχικό στοιχείο που καταγράφηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι ότι φέτος κατέθεσαν μηχανογραφικό 99.958 απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων με την επιλογή του 90% και του 10%. Από αυτούς εισήχθησαν τελικά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι 72.763, δηλαδή το 72,7% των υποψηφίων και συγκεκριμένα 47.053 σε ΑΕΙ, 23.797 σε ΤΕΙ και 1.913 στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού . Το αντίστοιχο ποσοστό επιτυχόντων για το 2013 ήταν 68,3% (πέτυχαν οι 71.761 από τους 104.998 υποψηφίους.

Εγείρεται, λοιπόν το ερώτημα γιατί το σχεδόν το ένα τρίτο των υποψηφίων δεν εισάγεται σε καμία σχολή, ενώ οι βάσεις ορισμένων τμημάτων περιφερειακών ΤΕΙ είναι σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα. Οι μικρότερες βάσεις ξεκινούν από τα 4.000 μόρια και με Βαθμό Πρόσβασης περί το 4 στην κλίμακα του20, δηλαδή κάτω από τη βάση! Επίσης, η ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, χωρίς αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις ισχύει από το 2000, ενώ υπάρχει πλήθος θεμάτων Πανελληνίων προηγούμενων ετών. Επομένως, κάθε ζητούμενο που θα αντιμετωπίσει ο υποψήφιος κατά την εξέταση (θα πρέπει να) είναι εν πολλοίς αναμενόμενο και διδαγμένο από το φροντιστήριο ή το σχολείο.

Η διάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος και η τεχνική εκπαίδευση

Παρόλα αυτά ο νέος ωθείται συχνά στην αποτυχία από τον τρόπο με τον οποίο διαρθρώνεται το εκπαιδευτικό σύστημα. Βασική –αλλά όχι πάντοτε αυτονόητη- διαπίστωση για κάθε εκπαιδευτικό με στοιχειώδη επίγνωση είναι ότι δεν προορίζονται όλοι οι μαθητές για τα Πανεπιστήμια ή τα ΤΕΙ. Οι απαιτήσεις σε γνώσεις ή η ενασχόληση με θεωρητικά αντικείμενα δεν ελκύουν τους πάντες ή δεν ανταποκρίνονται στις κλίσεις όλων. Από αυτό το σημείο ξεκινά ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πρόβλημα που επιμελώς παραγκωνίζεται. Δεν προσφέρεται επαγγελματικός προσανατολισμός με εξατομικευμένη αντιμετώπιση του κάθε μαθητή, ώστε να αναδειχθούν οι κλίσεις του και ο ίδιος να ενημερωθεί υπεύθυνα για τις επιλογές που έχει στο Λύκειο και μετά από αυτό. Έτσι, πολλά παιδιά που θα προτιμούσαν πρακτικά επαγγέλματα, όπως τεχνικοί ή κομμώτριες, ακολουθούν την γενικευμένη τάση των Πανελλαδικών. Οι μαθητές της κατηγορίας αυτής αποκαλύπτονται από την αναποφασιστικότητά τους να επιλέξουν σχολές προτίμησης, ακόμα και κατά την ύστατη ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού. Ελλείψει ενδιαφέροντος, είναι, λοιπόν, αναμενόμενη τόσο η υπερβολικά χαλαρή προετοιμασία τους για τις Εξετάσεις όσο και η χαμηλή επίδοσή τους σε αυτές.

Η κατάσταση θα ήταν σαφώς καλύτερη, αν είχε δοθεί έμφαση και στην τεχνική εκπαίδευση, με αύξηση των εισακτέων στα ΕΠΑΛ, τις ΣΕΚ και τα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτό βέβαια χρειάζεται και ένα ιδιαίτερο μάρκετινγκ από τη μεριά της Πολιτείας, ώστε να ξεπεραστούν οι παραδοσιακές προκαταλήψεις της ελληνικής οικογένειας που προβάλλει ως πρότυπο επιτυχίας τον γιατρό, τον δικηγόρο ή τον μηχανικό, χωρίς περιθώρια επιλογής των άμεσα ενδιαφερομένων! Αν η κατάσταση αυτή ανατραπεί, θα περιοριστεί και το φαινόμενο της συσσώρευσης πτυχίων χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Στα παραπάνω ας προστεθεί το γεγονός ότι αρκετοί υποψήφιοι δεν έχουν πληροφορηθεί για την ορθή μεθοδολογία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Ως εκ τούτου, το πλήθος των επιλογών τους είναι συχνά περιορισμένο, χωρίς να δηλώνουν πολλές χαμηλόβαθμες σχολές στις οποίες έχουν αυξημένες πιθανότητες εισαγωγής. Αυτή η λάθος στρατηγική, που οφείλεται σε απουσία είτε ενημέρωσης είτε ενδιαφέροντος του υποψηφίου, σε συνδυασμό με μια χαμηλή επίδοση, τον οδηγεί εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ένας τρίτος παράγοντας αποτυχίας εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι ο τοπικό περιορισμός. Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι περισσότεροι υποψήφιοι αναγκάζονται να δηλώσουν τμήματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Τούτο γίνεται ιδιαίτερα φανερό από την μεγαλύτερη άνοδο των βάσεων στα περιφερειακά τμήματα παρά σε αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Όπως δείχνουν οι παρακάτω πίνακες, τμήματα των δυο μεγάλων αστικών κέντρων βρίσκονται πολύ ευκολότερα μεταξύ των τριάντα πιο πτωτικών βάσεων παρά των τριάντα πιο αυξημένων. Η τάση αυτή συμφέρει τους υποψηφίους που κατοικούν στην περιφέρεια, όπου τα τμήματα έχουν χαμηλότερες βάσεις σε σχέση με τα αντίστοιχά τους σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, οι κάτοικοι των συγκριμένων πόλεων πρέπει να συγκεντρώσουν αρκετά μόρια, ώστε να μη χρειαστεί να μετακομίσουν σε άλλη πόλη.

Παρά τον μέσο όρο ανόδου των φετινών βάσεων στο 0,4% (ήτοι 123 μόρια) ή τη μελλοντική πορεία τους, θα πρέπει η πολιτεία και οι εκπαιδευτικοί να ενσκήψουν στο πρόβλημα των αποτυχόντων. Οι περισσότεροι είναι μαθητές που είτε δεν κατέληξαν στις βέλτιστες επιλογές, σε ένα είδος «στρατηγικής», είτε η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν ήταν ο προορισμός τους. Το ζήτημα που τίθεται είναι αν ξέρουν ποιες επιλογές τους ανοίγονται από εδώ και πέρα.

Έχει διαβαστεί 498 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Σεπτέμβριος 2014 16:35
jobigator

Ο jobigator είναι ο διαχειριστής αυτής της ιστοσελίδας

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/jobigatorgr

Προσθηκη νεου σχολιου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Newsletter

Μείνετε πάντα ενήμεροι στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εργασίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(επικοινωνία σχετικά με διαφήμιση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Το μήνυμα των βάσεων των Πανελλαδικών 2014