Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Έξυπνες απαντήσεις σε κλισέ ερωτήσεις συνέντευξης

Έξυπνες απαντήσεις σε κλισέ ερωτήσεις συνέντευξης

16 Σεπτέμβριος 2014 Από ΑΡΘΡΑ Προσθήκη σχολίου
Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η συνέντευξη για θέση εργασίας είναι μια ιδιόμορφη διαδικασία. Τόσο ο υποψήφιος όσο και οι συνεντευκτές έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν ανθρώπους ιδιαίτερα ενδιαφέροντες ή, αντίθετα, ανθρώπους με τους οποίους δεν θα ήθελαν την παραμικρή επαφή. Αυτό συμβαίνει διότι η διαδικασία επιλογής προσωπικού στηρίζεται στην αλληλεπίδραση ατόμων με τελείως διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες που συνυπάρχουν ούτως ή άλλως σε μια κοινωνία. Το πρόβλημα ξεκινά, ωστόσο, με την υιοθέτηση μιας πολύ συγκεκριμένης και αναχρονιστικής μεθόδου αξιολόγησης του υποψηφίου μέσω τυποποιημένων ερωτήσεων.

Η συνέντευξη μοιάζει, συχνά, με στημένο παιχνίδι γνώσεων, όπου ο παίκτης ξέρει –λίγο ή πολύ- τις ερωτήσεις που θα κληθεί να απαντήσει, ώστε προσέρχεται προετοιμασμένος. Έχει αναλογιστεί τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του, έχει επινοήσει τρόπους να καλύψει τα κενά στο βιογραφικό του ή έχει σχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα προβάλει τα προσωπικά επιτεύγματά του.

Μια τέτοια προετοιμασία συνήθως ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις συνήθεις κλισέ ερωτήσεις πολλών υπεύθυνων hr. Αυτό είναι το θετικό σενάριο, διότι πληθώρα μικρομεσαίων επιχειρήσεων διοικείται από ανθρώπους άσχετους με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, ώστε δεν είναι σε θέση να διεξάγουν μια ουσιαστική συνέντευξη.

Επιλέγοντας …στρουθοκάμηλο

Ο υποψήφιος και ο συνεντευκτής διακατέχονται από ένα σύμπλεγμα στρουθοκαμηλισμού. Ο μεν πρώτος δεν πρέπει να ωραιοποιεί τις καταστάσεις και ο δεύτερος οφείλει να προσποιείται ότι τον πιστεύει. Είναι προφανές ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αξιοσημείωτα μειονεκτήματα, δεν συνεργάζονται αρμονικά με όλους και δεν παρουσιάζονται για όλους όλοι οι ίδιες ευκαιρίες, ιδιαίτερα σε μια «ιδιόμορφη» αγορά εργασίας, όπως η ελληνική. Επιπλέον, όλοι –ακόμα και οι συνεντευκτές- δουλεύουν για να κερδίζουν χρήματα, όχι μόνο για δημιουργικότητα.

Τα παραπάνω είναι αυτονόητες αλήθειες που παραβλέπονται, όπως, σε μια συνέντευξη ή καλύπτονται εντέχνως. Σε αυτόν τον υποκριτικό τρόπο συζήτησης οφείλονται και οι άστοχες επιλογές σε προσωπικό. Ο υπεύθυνος προσωπικού πρέπει, δηλαδή, να λειτουργεί όχι σαν να ελέγχει την αποστήθιση ενός μαθήματος ιστορίας, αλλά σαν ψυχολόγος.

Είναι ευνόητο ότι το παρωχημένο μοντέλο συνεντεύξεων που χρησιμοποιείται σήμερα τοποθετεί τον υποψήφιο στη θέση του αμυνόμενου και τον συνεντευκτή στη θέση του «ιεροεξεταστή». Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρώτος θα είναι σε εγρήγορση, καταφεύγοντας σε πολύ μελετημένες απαντήσεις και συμπεριφορές, οι οποίες δεν είναι αντιπροσωπευτικές της προσωπικότητάς του. Το ίδιο ισχύει και με τα ψυχομετρικά τεστ. Από τη άλλη πλευρά, ένας χαλαρός υποψήφιος και με μια αίσθηση οικειότητας προς τους συνομιλητές του, μπορεί να αποκαλύψει το πραγματικό του «ποιόν» και τα πραγματικά χαρακτηριστικά του πολύ ευκολότερα. Η καλλιέργεια ενός φιλικού κλίματος απαιτεί, ωστόσο, ικανότητες και σωστή προετοιμασία των υπεύθυνων επιλογής προσωπικού.

Σας παραθέτουμε, λοιπόν, τρία παραδείγματα τυποποιημένων ερωτήσεων με τις τυποποιημένες απαντήσεις σε αυτές αλλά και τις πιο «εναλλακτικές»:

Ερώτηση 1: Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας;

Απάντηση (τυποποιημένη): Είμαι υπερβολικά εργατικός και αφιερώνω το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου στην εταιρεία για την οποία δουλεύω. Έτσι αναγκάζομαι να παραμελώ τους δικούς μου ανθρώπους.

Απάντηση (εναλλακτική): Στο παρελθόν είχα την εμμονή να διορθώσω τα μειονεκτήματά μου, διαβάζοντας βιβλία και συμμετέχοντας σε σεμινάρια. Σταδιακά κατάλαβα ότι η προσπάθειά μου δεν είχε ιδιαίτερο νόημα και σπαταλούσα χρόνο στα ούτως ή άλλως αδύναμα σημεία μου, αντί να αναπτύξω ακόμη περισσότερο τα έμφυτα ταλέντα μου, όπως η γραφιστική.

Ερώτηση 2: Από όλους τους ικανούς υποψηφίους που προσήλθαν για συνέντευξη γιατί να επιλέξουμε εσάς;

Απάντηση (τυποποιημένη): Διότι είμαι εργατικός και έχω μια μακρά προϋπηρεσία στον χώρο.

Απάντηση (εναλλακτική): Για αυτόν ακριβώς τον λόγο μαζευτήκαμε εδώ: να απαντήσουμε στη συγκεκριμένη ερώτηση. Δεν μπορώ να σας υποδείξω να με προσλάβετε. Άλλωστε εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα τις ανάγκες της εταιρείας.

Ερώτηση 3: Πού θα βλέπατε τον εαυτό σας σε μια πενταετία;

Απάντηση (τυποποιημένη): Θα ήθελα να εργάζομαι στον τομέα των επενδύσεων, ανερχόμενος σταδιακά σε πιο ανταγωνιστικές και υπεύθυνες θέσεις, αναλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις.

Απάντηση (εναλλακτική): Θέλω να ασχολούμαι με έναν τομέα που με ενδιαφέρει, όπως οι επενδύσεις, το ηλεκτρονικό εμπόριο ή τα χρηματοοικονομικά. Σίγουρα, πάντως, θέλω να αξιοποιήσω τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις που θα πραγματοποιηθούν στον οικονομικό στίβο την επόμενη πενταετία και δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε ακόμη με ακρίβεια.

 

 

 

 

 

Έχει διαβαστεί 1454 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Σεπτέμβριος 2014 18:53
jobigator

Ο jobigator είναι ο διαχειριστής αυτής της ιστοσελίδας

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/jobigatorgr

Προσθηκη νεου σχολιου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Newsletter

Μείνετε πάντα ενήμεροι στις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εργασίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(επικοινωνία σχετικά με διαφήμιση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOG Άρθρα Έξυπνες απαντήσεις σε κλισέ ερωτήσεις συνέντευξης